ΚΟΣΜΟΣ

Πρέσβης Ισραήλ στην Ελλάδα: Οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να είναι καλές και στη νέα εποχή

Πρέσβης Ισραήλ στην Ελλάδα: Οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να είναι καλές και στη νέα εποχή

Η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή και οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να είναι καλές ανεξαρτήτως κυβέρνησης, δήλωσε σε ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων-παρουσία του Newsbomb.gr o πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι.

Νέα πολιτική πραγματικότητα στο Ισραήλ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οδηγείται στην αντιπολίτευση μετά από 12 χρόνια και μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού σχηματίστηκε εδώ και λίγες ώρες από τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και τον εθνικιστή Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη της ριζοσπαστικής δεξιάς.

Αποτελείται από ένα συνονθύλευμα οκτώ συνολικά μικρών και μεσαίων κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένου για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ ενός κόμματος που εκπροσωπεί την αραβική μειονότητα (21%) του Ισραήλ, το κόμμα Raam του Μανσούρ Αμπάς.

Καλές σχέσεις με την Ελλάδα ανεξαρτήτως κυβέρνησης

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Γιόσι Αμράνι διαβεβαίωνε ότι οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις θα συνεχίσουν να είναι καλές ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει την εξουσία στο Ισραήλ.

Σε συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους -ανάμεσά τους και το Νewsbomb.gr- ο κος Αμράνι τόνισε πως η Ελλάδα είναι σημαντική για τη χώρα του και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ (3+1).

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ισραηλινό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας στον τομέα του τουρισμού και των επενδύσεων σε ακίνητα, αλλά και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε ζητήματα τεχνολογίας, έρευνας και γεωργίας.

«Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι σημαντική. Η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή» είπε, τονίζοντας την σημασία της στρατηγικής περιφερειακής συνεργασίας.

Δεν αλλάζουν οι βασικές αρχές στην εξωτερική πολιτική του Ισραήλ

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως μια κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ δεν θα επιφέρει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας και τις προτεραιότητές της. "Ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ, συνέχιση στρατηγικής συνεργασίας με γειτονικά κράτη, διεύρυνσή της, και αποπυρηνικοποίηση του Ιράν" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του αγωγoύ Εast Med,πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως είναι στρατηγικά και οικονομικά προς το συμφέρον της χώρας του. Το ζήτημα είπε είναι ο χρόνος υλοποίησής του, εξηγώντας πως «αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν θα είναι ρεαλιστικό αργότερα».

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους για να κερδίσει τους Μουσουλμάνους»

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε χαρακτηριστικά πως προβάλλεται ως δύναμη στην περιοχή και όχι μόνον και ότι θα πρέπει να υπάρξει μία διαφορετική πολιτική από την Τουρκία « για να μιλήσουμε για καλύτερες σχέσεις με την Άγκυρα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Η Χαμάς χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να κερδίσει τους Παλαιστίνιους και η Τουρκία χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους για να κερδίσει τους Μουσουλμάνους».

«Το να αγνοήσει όμως κανείς τη στρατηγική της Τουρκίας θα ήταν λάθος για οποιαδήποτε χώρα της περιοχής» κατέληξε.

«Η Χαμάς ειναι αδίστακτη»

Ο Ισραηλινός πρέσβης επέρριψε ευθύνη στη Χαμάς για την έναρξη των πρόσφατων εχθροπραξιών και την κατηγόρησε πως ξεκίνησε τις προκλήσεις για τον δικό της σκοπό, για να εδραιώσει δηλαδή την ισχύ της και να «κερδίσει την παλαιστινιακή εξουσία» αλλά και πόντους στην κοινή γνώμη, μετά την πρόσφατη ακύρωση των προγραμματισμένων εκλογών στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Η Χαμάς πρόσθεσε «ήθελε να δείξει ποιος κανει κουμάντο» είναι αδίστακτη, θυματοποιεί και χρησιμοποιεί τον παλαιστινιακό λαό προκειμένου να πετύχει αυτόν τον στόχο. Ανέφερε πως το Ισραήλ είχε αποκλείσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, είπε πως είναι πολύ δύσκολη, περίπλοκη, ιδιαίτερα στη Γάζα.

Η διατήρηση της εκεχειρίας θα κριθεί απο πολλούς παράγοντες

Το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας θα καθοριστεί από δύο παράγοντες που αλληλοεπηρεάζονται: τις διευθετήσεις εδάφους και το ρόλο της διεθνούς κοινότητας. Οσο για το μέλλον της εκεχειρίας θα κριθεί όπως είπε τόσο από την παλαστινιακή και την ισραηλινή πολιτική, όσο και από τις διεθνείς εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, ο Γιόσι Αμράνι είπε πως είναι ζωτικές και στρατηγικές για τη χώρα του. Και πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι επι των ημερών Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας τις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ». Υπεγράφησαν επί των ημερών Τραμπ για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και το Σουδάν προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τον “μεγάλο εχθρό” του Ιράν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στο Νewsbomb.gr: Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει στους γνωστούς - άγνωστους