ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Ανησυχία για εστία της πανδημίας στη Μιανμάρ, στα σύνορα με την Ινδία

Μιανμάρ
AP

Μια νέα εστία της Covid-19 εξαπλώνεται κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της Μιανμάρ με την Ινδία, προκαλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο κρουσμάτων του κορονοϊού από την 1η Φεβρουαρίου και το στρατιωτικό πραξικόπημα που οδήγησε σε κατάρρευση των υγειονομικών υπηρεσιών και του προγράμματος διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες Πέμπτη, στη Μιανμάρ καταγράφηκαν 122 νέα κρούσματα Covid-19 για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών ημερών, ένας χαμηλός αριθμός σε σχέση με αυτόν που καταγράφεται σε πολλές χώρες της Ασίας, αλλά ο υψηλότερος εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες.

Πολλά από τα κρούσματα εντοπίζονται στο κρατίδιο Τσιν, στα σύνορα με την Ινδία, εγείροντας ανησυχίες ότι το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται τώρα στη Μιανμάρ.

«Τρεις ακόμη άνθρωποι πέθαναν χθες. Πολλοί τρόμαξαν», δήλωσε ο Λανγκ Καν Κάι της οργάνωσης αρωγής Ζomi Care and Development από την πόλη Τονζάνγκ, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ινδία. «Οι άνθρωποι βγαίνουν έξω σπανίως».

Οι γιατροί ανησυχούν ότι λίγα από τα κρούσματα εντοπίζονται. Το ποσοστό θετικότητας ήταν πάνω από 8% την Πέμπτη, το υψηλότερο από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν είχε κορυφωθεί το προηγούμενο κύμα της επιδημίας covid-19 στη χώρα.

Το πρόγραμμα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό κατέρρευσε καθώς πολλοί υγειονομικοί συμμετέχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής εναντίον της χούντας που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Τις τελευταίες επτά ημέρες έγιναν στη Μιανμάρ κατά μέσο όρο 1.400 τεστ ημερησίως, σε σύγκριση με περισσότερα από 17.000 την εβδομάδα πριν το πραξικόπημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία γυναίκας στην Αγία Βαρβάρα: Η 64χρονη πυροβολήθηκε στο λαιμό και τον ώμο