ΚΟΣΜΟΣ

Κτίρια που κρέμονται απο τον ουρανό - Δείτε τους ψηλότερους ουρανοξύστες στο γράφημα του Newsbomb.gr

Infographic Newsbomb.gr - Ουρανοξύστες που αγγίζουν τα αστέρια

Σύμβολα δύναμης και οικονομικής ευημερίας, οι ουρανοξύστες εδώ και δεκαετίες προσφέρουν εκτός των άλλων λύση στο πρόβλημα χώρου που αντιμετωπίζουν οι μεγαλουπόλεις του πλανήτη.

Τα πανύψηλα κτίρια... που αγγίζουν τα αστέρια είναι εκτός των άλλων ένας αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργηθούν σπίτια και γραφεία, χωρίς υπερβολικό «αποτύπωμα», ειδικά καθώς η τιμή της γης ανεβαίνει και η οικοδομήσιμη έκταση γίνεται μικρότερη.

Από το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ που κτίστηκε το 1931 και διατήρησε τα σκήπτρα του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο επί 4 δεκαετίες, μέχρι τον περίφημο Πύργο της Τζέντα που είναι ακόμη στα σκαριά, ο ακήρυχτος πόλεμος για το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο καλά κρατεί.

Όταν ολοκληρωθεί, ο Πύργος της Τζέντα -στην ομώνυμη πόλη της Σαουδικής Αραβίας- θα γίνει το ψηλότερο κτίριο στον πλανήτη, με ύψος...ενός χιλιομέτρου!

O Πύργος Μπουρτζ Χαλίφα στο ΝτουμπάιΑ.Ρ

Πυρήνας του μεγαλόπνοου έργου Jeddah Economic City θα περιβάλλεται από σπίτια, σχολεία, πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα και νοσοκομεία και το σχέδιό του σε σχήμα τριών πετάλων, είναι εμπνευσμένο από τα φύλλα των φυτών της ερήμου.

Στα σκαριά βρίσκεται επίσης το Lakhta Center II στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης και θα ανεγερθεί δίπλα στο ομώνυμο κτίριο που στεγάζει τον ενεργειακό κολοσσό της Gazprom. Το νέο Lakhta Centre θα είναι το μοναδικό με τον υψηλότερο όροφο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, στα 590 μέτρα, ενώ θα διαθέτει 150 ορόφους.

Το νέο κτίριο θα είναι ένας "ναός" βιώσιμου σχεδιασμού και θα έχει το καλύτερο σχεδιασμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του εγχειρήματος, Tony Kettle, που βρίσκεται επίσης πίσω από τον περιστρεφόμενο ανελκυστήρα σκαφών Falkirk Wheel στο κέντρο της Σκωτίας.

Ο ρωσικός «πύργος» θα φιλοξενεί επαγγελματικά γραφεία, πολυτελή διαμερίσματα και κοινόχρηστους χώρους, όπως επίσης γκαλερί τέχνης.

Τα πρωτεία στα επιβλητικά κτίρια-μεγαθήρια κατέχει σήμερα η Ασία –με πρωταθλήτρια φυσικά την Κίνα, ο αγώνας της ματαιοδοξίας ωστόσο συνεχίζεται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.