ΚΟΣΜΟΣ

G7: Ο Μακρόν «αρπάχτηκε» με τον Μπόρις Τζόνσον- Ποιος ήταν ο λόγος

Μακρόν Τζόνσον
AP

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λογόφερε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη γεωγραφία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit καθώς οι δύο ηγέτες συζητούσαν πώς θα επιλυθεί ο γρίφος των βορειοϊρλανδικών εμπορικών ροών.

«Ο πρόεδρος είπε πως η Τουλούζη και το Παρίσι είναι μέρος μιας ενιαίας γεωγραφικής περιοχής και πως η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται σε ένα νησί», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Μακρόν υπαινίχθηκε πως η Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ο πρόεδρος θέλει να υπογραμμίσει πως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και πως δεν είναι σωστό να γίνεται τέτοιου είδους σύγκριση», ανέφερε το Ελιζέ.

«Υπενθύμισε (στον Τζόνσον) πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι μια βρετανική απόφαση και πως πρέπει να μείνουμε στον λόγο που έχει δοθεί», ανέφερε το Ελιζέ. «Ο πρόεδρος κατηύθυνε στη συνέχεια τη συζήτηση πίσω στα θέματα-κλειδιά της G7».

Επίσης τονίστηκε πως ο Γάλλος πρόεδρος μιλούσε για μια «ενιαία γεωγραφική περιοχή», όχι για το αν η Βόρεια Ιρλανδία ήταν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου ή όχι.

O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, είπε πως δεν θα «αποκάλυπτε» τι ελέχθη κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης το Σάββατο, ωστόσο σημείωσε πως «έχουμε δει επανειλημμένα ανώτερα στελέχη της ΕΕ να μιλάνε για τη Βόρεια Ιρλανδία σαν να ήταν διαφορετική χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δεν είναι μόνο προσβλητικό, έχει αληθινές επιπτώσεις στις κοινότητες της Βόρειας Ιρλανδίας, δημιουργεί μεγάλη έκπληξη. Μα επίσης, θα μπορούσατε να φανταστείτε αν μιλούσαμε για την Καταλονία, το φλαμανδικό τμήμα του Βελγίου...τη βόρεια Ιταλία, την Κορσική στη Γαλλία ως διαφορετικές χώρες; Χρειαζόμαστε λίγο σεβασμό εδώ, και επίσης ειλικρινά μια εκτίμηση της κατάστασης για όλες τις κοινότητες στη Βόρεια Ιρλανδία».

Σύμφωνα με τις εν λόγω αναφορές, σε συζήτηση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να είπε στον Εμανουέλ Μακρόν «πώς θα σου φαινόταν αν τα γαλλικά δικαστήρια σας απαγόρευαν τη μεταφορά λουκανίκων της Τουλούζης στο Παρίσι;». Ο Μακρόν φέρεται να απάντησε πως αυτό «δεν ήταν καλή σύγκριση επειδή το Παρίσι και η Τουλούζη είναι μέρος της ίδιας χώρας».

Αυτό αναφέρθηκε σαν να είπε ο Μακρόν πως η Βόρεια Ιρλανδία δεν ήταν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με την Telegraph, o Μπόρις Τζόνσον «εξοργίστηκε» από τα λεγόμενα αυτά.

Ωστόσο σύμφωνα με τους Sunday Times, «πηγή στη γαλλική αντιπροσωπεία είπε ότι ο Μακρόν γνώριζε πολύ καλά πως η Βόρεια Ιρλανδία ήταν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου». Η πηγή αυτή είπε πως ο Μακρόν σημείωνε πως το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελείται από τέσσερα έθνη, δεν είναι το ίδιο με μια ενιαία χώρα όπως η Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρικσεν: Τα τελευταία νέα για την υγεία του – Δύσκολο να ξαναπαίξει μπάλα - «Πέθανε και επανήλθε»