ΚΟΣΜΟΣ

H βασίλισσα Ελισάβετ «μου θύμισε τη μάνα μου», είπε ο Τζο Μπάιντεν

βασίλισσα Μπάιντεν
AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τη βασίλισσα Ελισάβετ «εξαιρετικά ευγενή» και σχολίασε πως του θύμισε τη μητέρα του μετά από μια συνάντηση στο Κάστρο Γουΐνδσορ την Κυριακή.

«Μου θύμισε τη μητέρα μου από άποψης εμφάνισης και γενναιοδωρίας» είπε, προσθέτοντας πως δεν νομίζει πως «θα προσβαλλόταν» από τη σύγκριση.

Οι δύο αντάλλαξαν ιστορίες από τη ζωή στο Κάστρο Γουΐνδσορ και τον Λευκό Οίκο και τον τρόπο που χειρίζονταν τις επισκέψεις του κοινού, ενώ ήπιαν τσάι με την πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν.

Όπως γράφουν οι New York Times, ο Μπάιντεν είπε πως η βασίλισσα τον ρώτησε για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας. Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν θα έχει συνάντηση με τον Πούτιν την Τετάρτη και έκλεισε τη σύνοδο της G7 συστήνοντας προσοχή ως προς την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Πριν το τσάι ο Μπάιντεν και η βασίλισσα επιθεώρησαν την τιμητική φρουρά στο κάστρο. Υπενθυμίζεται πως η βασίλισσα Ελισάβετ κατέφυγε στο Γουΐνδσορ, αφήνοντας το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, νωρίς το προηγούμενο έτος, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έπληττε τη Βρετανία.

Ήταν η τελευταία συνάντηση του Μπάιντεν πριν φύγει για τις Βρυξέλλες, επόμενη στάση της περιοδείας του στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνάντησε επίσης και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η κυβέρνηση του οποίου ήταν υπέρ του Brexit και είχε θεωρηθεί πιο κοντά στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζόνσον επαίνεσε τον Μπάιντεν ως μια «πνοή καθαρού αέρα» και είπε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος ήταν σε πλήρη συμφωνία σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μόρφωση γυναικών και κοριτσιών. Ωστόσο, όπως γράφουν οι NY Times, σε κάθε προεδρική επίσκεψη στη Βρετανία είναι η συνάντηση με τη βασίλισσα που έχει τον μεγαλύτερο συμβολισμό ως προς αυτό που οι διπλωμάτες των δύο πλευρών χαρακτηρίζουν ως «ειδική σχέση»- έναν όρο για τον οποίο ο Τζόνσον είπε πρόσφατα πως δεν του αρέσει, επειδή κάνει τη Βρετανία να ακούγεται ενδεής.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή η βασίλισσα είχε συναντήσει τους ηγέτες της G7 στο Κόρνγουολ, κάνοντας αστεία κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης.

Ο Μπάιντεν είχε συναντήσει τη βασίλισσα και στο παρελθόν, μα είχε να το κάνει από το 1982, όταν ήταν γερουσιαστής σε ένα ταξίδι που διοργανώθηκε από το British-American Parliamentary Group, που προωθεί τις σχέσεις μεταξύ του βρετανικού κοινοβουλίου και του Κογκρέσου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: «Πρεμιέρα» με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία