ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στη Νέα Ζηλανδία για τις χορεύτριες από την Τσεχία που χόρεψαν «χάκα»

Οργή στη Νέα Ζηλανδία για τις χορεύτριες από την Τσεχία που χόρεψαν «χάκα»

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε ο χορός λευκών χορευτριών από την Τσεχία – Για ρατσισμό κάνουν λόγο εκπρόσωποι των Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία

Την οργή εκπροσώπων των Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία προκάλεσε η μίμηση του χορού «χακά» από ομάδα λευκών χορευτριών από την Αυστρία.

Οι χορεύτριες που εμφανίστηκαν με τατουάζ σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι Μαορί κατηγορούνται για ρατσισμό.

Το βίντεο που προκάλεσε τις αντιδράσεις αναρτήθηκε στο Instagram από την χορευτή και χορογράφο Jarmila Chromíková.

Στη λεζάντα η χορεύτρια από την Αυστρία έγραψε «όταν τα κορίτσια έχουν το χάκα στα χέρια τους» βάζοντας και «ετικέτες» όπως #bollyhaka, #facepainting, #dancefusion and #newzealandinspiration.

Στη συνέχεια το βίντεο αναρτήθηκε από άλλους χρήστες του Instagram που το χαρακτήρισαν «επικίνδυνο» και «ξεκάθαρα ρατσιστικό».

«Το βίντεο αντιπροσωπεύει μια τάση παρουσίασης των Μαορί ως άγριων, αμόρφωτων και επιθετικών ανθρώπων όπως έγινε με το Black Face για τους αφροαμερικανούς» δήλωσε εκπρόσωπος των Μαορί.

«Πρόκειται για ξεκάθαρο ρατσισμό που επηρεάζει όλους τους Μαορί και ειδικά εκείνος που επιλέγουν να αναβιώσουν τα αρχαία έθιμά μας με τα τατουάζ στο πρόσωπο, τα Ta Moko για τους άνδρες και τα Moko Kauae για τις γυναίκες» κατέληξε ο ίδιος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία: Πανελλαδική στάση εργασίας - «Παραλύει» το Δημόσιο - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς