ΚΟΣΜΟΣ

Iταλία: Τέλος οι μάσκες από σήμερα – «Λευκή ζώνη» από σήμερα ολόκληρη η χώρα

Iταλία: Τέλος οι μάσκες από σήμερα – «Λευκή ζώνη» από σήμερα ολόκληρη η χώρα

Ολόκληρη η Ιταλία μετατρέπεται από σήμερα σε «λευκή ζώνη», ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική σε ανοικτούς χώρους, με μόνη εξαίρεση τα σημεία στα οποία δημιουργείται συνωστισμός.

Με νέο διάταγμα που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, το ιταλικό υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει για πρώτη φορά και τις 20 περιφέρειες της χώρας ως «λευκές», υποδηλώνοντας χαμηλό κίνδυνο, στο πλαίσιο του συστήματος ταξινόμησης χρωματικής κωδικοποίησης της χώρας που αξιολογεί τον κίνδυνο Covid-19.

Τα νέα μέτρα αποτελούν σημαντικό ορόσημο για την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη με σφοδρότητα από τον κορονοϊό τον Φεβρουάριο του 2020.

Και προσφέρουν ανακούφιση σε μία χώρα όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν αυτή την εβδομάδα τους 40 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα στο νότο.

Οι ιταλικές αρχές ωστόσο ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, λόγω και του αυξημένου κινδύνου της παραλλαγής «Δέλτα». Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, η παραλλαγή αυτή ανιχνεύθηκε στο 16% των μολύνσεων.

Οι οικογενειακοί γιατροί και το υπουργείο Υγείας απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να φύγουν για διακοπές μόνον αφού ολοκληρώσουν τον εμβολιαστικό τους κύκλο. Παράλληλα, ζητούν από όλους τους κατοίκους της χώρας άνω των εξήντα ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί -υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια- να το πράξουν το γρηγορότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, υπογράμμισε ότι «από αύριο καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους ανοικτούς χώρους, αλλά αν οι μολύνσεις αυξηθούν, θα πρέπει να υιοθετηθούν νέοι περιορισμοί».

Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας, αποφάσισε ήδη, πάντως, ότι οι πολίτες θα μπορούν να μην φορούν μάσκα, μόνον όταν είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απ' τους άλλους ανθρώπους. «Αυτό σημαίνει ότι στην περιφέρειά μας η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική στο 90% των περιπτώσεων», συμπλήρωσε ο Ντε Λούκα.

Τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να παρουσιάζουν μείωση. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 782 κρούσματα και 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο έκτακτος επίτροπος υπεύθυνος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Πάολο Φιλιουόλο, τέλος, δήλωσε και πάλι σίγουρος ότι «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει εμβολιαστεί το 80% των κατοίκων της χώρας».

Σύμβολο κάποτε της κρίσης του κορονοϊού στη Δύση – με τα πλάνα από τα στρατιωτικά φορτηγά να μεταφέρουν φέρετρα από το Μπέργκαμο στα αποτεφρωτήρια γύρω πόλεων - η Ιταλία καταγράφει χαμηλό ποσοστό μολύνσεων και θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ιταλίας άνω των 12 ετών έχει πλέον εμβολιαστεί, δηλαδή περισσότερα από 17,5 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Οι τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ιαπωνία που εδώ και καιρό απαγορεύονταν να εισέλθουν στη χώρα, επιστρέφουν επίσης στην Ιταλία, μετά την κατάργηση της απαίτησης καραντίνας για τους εμβολιασμένους επισκέπτες ή για εκείνους που είναι αρνητικοί στα τεστ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Από σήμερα οι πρώτες ανακοινώσεις