ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το μήνυμα ελπίδας της Ημέρας Ανεξαρτησίας- Πυροτεχνήματα, μπέργκερ και χαμόγελα αισιοδοξίας

ΗΠΑ: Το μήνυμα ελπίδας της Ημέρας Ανεξαρτησίας- Πυροτεχνήματα, μπέργκερ και χαμόγελα αισιοδοξίας

Η 4η Ιουλίου, η επέτειος απο την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ το 1776, «είναι ένας ιδιαίτερος εορτασμός φέτος, καθώς βγαίνουμε από μια μαύρη χρονιά», είπε στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο μεγάλο πάρτι που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος μετά απο μία χρονιά περιορισμών. Η χώρα γιόρτασε την εθνική της επέτειο με σόου πυροτεχνημάτων, παρελάσεις, διαγωνισμούς και την ευχή να βγει γρήγορα απο το τούνελ της υγειονομικής κρίσης.

Κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου οι Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζουν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας τους από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776, με μία σειρά απο λαμπερές εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα και παρελάσεις.

Στις 3 Ιουλίου του 1776, ο Τζον Άνταμς, ένας από τους «πατέρες του έθνους» έγραφε στη σύζυγό του Αμπιγκέϊλ ότι η 4η Ιουλίου πρέπει να γιορτάζεται «με λαμπρότητα και παρελάσεις, σόου, παιχνίδια, αθλήματα, κανονιοβολισμούς, κωδωνοκρουσίες, πυροτεχνήματα και φώτα από το ένα άκρο αυτής της ηπείρου μέχρι το άλλο από εδώ και πέρα και για πάντα».

Ο 46ος Αμερικανός πρόεδρος παρέλαβε τη σκυτάλη σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα που προσπαθεί ακόμη να ορθοποδήσει απο την πανδημία, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ «είναι πιο κοντά από ποτέ στο να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους από έναν θανατηφόρο ιό». Προειδοποίησε ωστόσο οτι η COVID-19 δεν έχει ακόμη νικηθεί.

«Σήμερα, γιορτάζουμε την Αμερική. Την ανεξαρτησία μας, την ελευθερία μας. Η τέταρτη Ιουλίου είναι μια ιερή ημέρα για τη χώρα μας. Μια μέρα ιστορίας, ελπίδας, μνήμης και αποφασιστικότητας, υπόσχεσης και δυνατοτήτων » είπε, καλώντας ταυτόχρονα τους συμπολίτες του να εμβολιαστούν.

Ο Μπάιντεν κάλεσε φέτος μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, στρατιωτικούς και άλλους εργαζόμενους πρώτης γραμμής για να...μοιραστούν ένα μπάρμπεκιου και να θαυμάσουν τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Νational Mall, το εθνικό πάρκο στο κέντρο της Ουάσινγκτον αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να παρακολουθήσει σόου πυροτεχνημάτων.

Σχεδόν 50 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδεψαν το εορταστικό Σαββατοκύριακο για να δουν συγγενείς, να κάνουν βόλτα ή απλώς να πάρουν αέρα, μετά απο μία δύσκολη περίοδο.

Σε επίπεδο συμβολισμού, ο στόχος του Μπάιντεν, να έχει εμβολιαστεί δηλαδή ως την 4η Ιουλίου το 70% του ενήλικου πληθυσμού -τουλάχιστον με την πρώτη δόση- δεν επιτεύχθηκε. Την ίδια στιγμή που το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, εξαιρετικά μολυσματικό, αντιπροσωπεύει πλέον το 35% των περιπτώσεων και το ποσοστό του αυξάνεται.

Μέσα στο κλίμα αυτό ο Δημοκρατικός πρόεδρος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και απηύθυνε έκκληση για ενότητα. «Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε αν το κάνουμε όλοι μαζί», κατέληξε και έδωσε τον τόνο του διαφορετικού φέτος πάρτι...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γκίκας Μαγιορκίνης: Έως 262% η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα – Πώς θα μπει «φρένο»