ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Ρωσία: Πόλεμος για τις ετικέτες στις φιάλες της σαμπάνιας

Γαλλία-Ρωσία: Πόλεμος για τις ετικέτες στις φιάλες της σαμπάνιας

Εμπορικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Παρίσι και Μόσχα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου οτι οι ρωσικοί αφρώδεις οίνοι θα ονομάζονται πλέον σαμπάνια, ενώ η πραγματική γαλλική σαμπάνια θα πρέπει στο εξής να ονομάζεται "αφρώδης οίνος".

Η αγάπη των Ρώσων για τη γαλλική σαμπάνια μετράει δύο αιώνες - απο την εποχή που ένας τσάρος δήλωνε κάποτε ότι δεν θα έπινε τίποτα άλλο πέρα απο το εκλεκτό απόσταγμα Madame Clicquot του 1811 από τους φημισμένους αμπελώνες της Σαμπάνιας στη Γαλλία.

Σήμερα ωστόσο οι δύο χώρες εμπλέκονται σε έναν «πόλεμο σαμπάνιας» οπως τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, με το Παρίσι να καταγγέλλει τη Μόσχα οτι προσπαθεί να υπονομεύσει τη σαμπάνια, ένα απο τα πιο διάσημα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η γαλλική κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες με την ρωσική κυβέρνηση για το θέμα της ετικέτας που πρέπει να μπαίνει στις γαλλικές σαμπάνιες που θα πωλούνται στη Ρωσία.

Αιτία η απόφαση της Μόσχας οτι στο εξής θα πρέπει να αναγράφεται ότι είναι «αφρώδης οίνος», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Γερουσία.

Ο Λε Ντριάν είπε ότι ο νέος ρωσικός νόμος για την σήμανση της σαμπάνιας, συνιστά μια πρωτοβουλία προστατευτισμού προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα ενεργήσει σε επίπεδο Ευρώπης για να προστατεύσει τα συμφέροντα των οινοπαραγωγών της.

Επανέλαβε επίσης ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να θέσει το ζήτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Μόσχα με τον νέο της νόμο, τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Πούτιν στις 2 Ιουλίου, υποχρεώνει του παραγωγούς σαμπάνιας που πωλούν τα προϊόντα τους στην Ρωσία να αναγράφουν στην ετικέτα ότι είναι «αφρώδης οίνος», χωρίς την λέξη σαμπάνια και θα πωλούνται ως «αφρώδης οίνος», ενώ οι Ρώσοι παραγωγοί θα αναγράφουν στην ετικέτα των προϊόντων τους την λέξη «shampanskoye» (σαμπάνια) χωρίς τη φράση «αφρώδης οίνος».

Πρόκειται για την μετασοβιετική αναγέννηση ενός φτηνού αφρώδους οίνου που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Σοβιετική ενωση επί Στάλιν τη δεκαετία του 30 σαν ένα...κρασί της ελίτ, το οποίο θα ήταν προσιτό σε όλους.

Οι γάλλοι παραγωγοί σαμπάνιας σημειώνει ο Guardian είναι «σκανδαλισμένοι» από την κίνηση της Ρωσίας και ζήτησαν από τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές αρχές να ζητήσουν από τη Μόσχα «να αλλάξει το κείμενο αυτού του απαράδεκτου νόμου».

Η εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών Moet Hennessy, που ανήκει στον γαλλικό κολοσσό Louis Vuitton Moet Hennessy, βρίσκεται στην διαδικασία αξιολόγησης και μελέτης της νέας ρωσικής νομοθεσίας , δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της εταιρείας Αν Κατρίν Γκριμάλ.

«Προσωρινά σταματάμε τις προμήθειες στην Ρωσία για να αναλύσουμε την νέα νομοθεσία και τις συνέπειές της για τους Γάλλους παραγωγούς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός για όλους: Παράταση αιτήσεων ανακοίνωσε η Ζαχαράκη