ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Δύο τρομοκρατικές ενέργειες της Αλ Σεμπάμπ στο Μογκαντίσου μέσα σε λίγες ώρες

Αλ Σεμπάαμπ
AP Photo

Μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα το απόγευμα του Σαββάτου (19/7)  στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, πλήττοντας σημεία κοντά στο προεδρικό παλάτι, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και ενδέχεται να υπάρξουν και νεκροί, δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Μοχάμεντ Νταχίρ στο Γερμανικό Πρακτορείο. Δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο στόχος της ενέργειας αυτής.

Μερικές ώρες νωρίτερα τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Μογκαντίσου με στόχο τον επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια όπου υπάγεται διοικητικά η σομαλική πρωτεύουσα. Δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν και σπίτια καταστράφηκαν. Ο αξιωματικός της αστυνομίας, ο Φαχράν Μοχάμεντ, είναι σώος.

Η Σεμπάμπ («η νεολαία», στα αραβικά) ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο ενέργειες μέσω του ραδιοφωνικού της σταθμού, του Andalus.

Η οργάνωση πολεμά εδώ και δεκαπέντε χρόνια για να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να επιβάλλει δικό της καθεστώς, βασισμένο στην φονταμενταλιστική ερμηνεία της του ισλαμικού νόμου. Η Σομαλία διέρχεται το τρέχον διάστημα βαθιά πολιτική κρίση.

Την 3η Ιουλίου, καμικάζι της Σεμπάμπ επιτέθηκε σε τεϊοποτείο του Μογκαντίσου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών, σκοτώνοντας δέκα ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Η τρομοκρατική οργάνωση, που κατέχει εκτάσεις σε νότιους και κεντρικούς τομείς της χώρας, εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και αμάχων στην πρωτεύουσα. Έλεγχαν τμήματα της πόλης ώσπου τους εκδίωξαν από αυτά τα στρατεύματα της AMISOM, της στρατιωτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης, το 2011.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – 3η δόση εμβολίου: Πότε και για ποιους θα χρειαστεί - Ποια προστατεύουν με δύο δόσεις