ΚΟΣΜΟΣ

W. P.: Ο Οσάμα σχεδίαζε τη δολοφονία του Ομπάμα

W. P.: Ο Οσάμα σχεδίαζε τη δολοφονία του Ομπάμα

Σε αποκαλύψεις για τα τελευταία σχέδια του δολοφονηθέντος Οσάμα Μπιν Λάντεν προχώρησε η Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Οσάμα μπιν Λάντεν σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δολοφονηθείς ηγέτης της Αλ Κάιντα είχε δώσει εντολή στους υποστηρικτές του στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν να επιτεθούν στον Μπαράκ Ομπάμα, επιδιώκοντας να βυθίσουν τη χώρα σε μεγάλη κρίση.

Μάλιστα, πέραν του Ομπάμα, ο Μπιν Λάντεν επεδίωξε τη δολοφονία και του πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους.

Η Washington Post αναφέρεται σε έγγραφα που κατέσχεσαν αμερικανοί κομάντο από το σπίτι στο οποίο δολοφονήθηκε ο πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα, στις 2 Μαΐου 2011.

Στο ένα αναφέρεται ότι ο Μπιν Λάντεν σχεδίαζε επίθεση εναντίον του προεδρικού αεροσκάφους, με στόχο τη δολοφονία του Ομπάμα και την αντικατάστασή του από τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

«Ο Μπάιντεν δεν είναι προετοιμασμένος για τη θέση αυτή και αυτό θα βύθιζε τις ΗΠΑ σε κρίση», αναφέρει ο συντάκτης του εγγράφου, που εκτιμά ότι ο θάνατος του Πετρέους θα σήμαινε αλλαγή πορείας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα έγγραφα έχουν αποχαρακτηριστεί και θα δημοσιοποιηθούν σύντομα, τόσο το πρωτότυπο που είναι γραμμένο στα αραβικά όσο και η μετάφρασή τους. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα σχέδια δεν είχαν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.