ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Δέκα υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Δέκα υποψηφιότητες κατατέθηκαν στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 22ας και 6ης Μαΐου.

Σήμερα, Παρασκευή, ήταν και τη τελευταία ημέρα της νόμιμης διορίας για την κατάθεση των 500 υπογραφών που απαιτούνται για την υποβολή υποψηφιότητας.

Δέκα υποψήφιοι ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν έγκαιρα τον κατάλογο, με τον πρώην πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν να είναι εκτός κούρσας.

Ο επίσημος κατάλογος των υποψηφίων θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα από το Συνταγματικό Συμβούλιο, ενώ την Τρίτη ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος, κατά την οποία προβλέπεται εξασφάλιση του χρόνου παρέμβασης κάθε υποψηφίου.

Οι υποψήφιοι

Έτσι, εκτός απροόπτου, οι υποψήφιοι επόμενοι ένοικοι του Μεγάρου των Ιλισίων είναι:

Ο νυν γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, 57 ετών, που μπορεί μεν να συγκέντρωσε άνετα τις απαιτούμενες υπογραφές, αλλά εισήλθε στην αναμέτρηση με περιορισμένη δημοφιλία. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο Σαρκοζί πέτυχε να μειώσει τη διαφορά, χωρίς να είναι βέβαια σίγουρο αν θα μπορέσει να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, εν μέσω δυσαρέσκειας για την πολυτελή του διαβίωση και τα «δωράκια» προς τους πλουσίους, την ώρα που η αβεβαιότητα για τα οικονομικά μεγαλώνει.

Πρώτος στις δημοσκοπήσεις είναι και ο 57χρονος υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, με θητεία στη δημόσια διοίκηση και μετριοπαθές και ενωτικό προφίλ. Αν και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ισότητας στα φορολογικά βάρη και προαναγγέλλει επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, η Δεξιά τον κατηγορεί για αναποφασιστικότητα και για έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας.

Τη γαλλική προεδρία θα διεκδικήσει τελικώς και η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» που κατάφερε τελικά, μετά από μεγάλη αναμονή, να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 500 υπογραφές. Στην ατζέντα της προέχουν θέσεις που αφορούν κυρίως τους μετανάστες, για τους οποίους κρατά σκληρή στάση.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο κεντρώος 60χρονος Φρανσουά Μπαϊρού θα δώσει για τρίτη φορά το «παρών» στις προεδρικές εκλογές. Το 2007 είχε συγκεντρώσει 18% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ απορρίπτει την παραδοσιακή σύγκρουση Αριστεράς-Δεξιάς, την οποία θεωρεί αδιέξοδη.

Από τους Οικολόγους, υποψήφια θα είναι η 69χρονη Εύα Ζολί, ευρωβουλευτής και πρώην δικαστής ειδικευμένη στα θέματα διαφθοράς. Ωστόσο στις προεδρικές εκλογές, οι Οικολόγοι ουδέποτε κατέγραψαν ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις.

Με απήχηση στο κομμουνιστικό ακροατήριο, την ψήφο των Γάλλων θα διεκδικήσει και ο 60χρονος Ζαν-Λικ Μελενσόν, που απεχώρησε από τους Σοσιαλιστές το 2008, ενώ είχε θητεύσει υπουργός της κυβέρνησης Ζοσπέν.

Με αναφορές στην περίοδο διακυβέρνησης του Σαρλ ντε Γκολ κατέρχεται ο 52χρονος βουλευτής και ηγέτης της εθνικιστικής Δεξιάς Νικολά Ντιπόν Ενιάν, που πάντως δεν συγκέντρωσε εύκολα τις απαιτούμενες υπογραφές.

Δυσκολίες συνάντησαν και οι δύο υποψήφιοι των τροτσκιστών, ήτοι η 42χρονη καθηγήτρια Ναταλί Αρτό και ο 45χρονος εργάτης Φιλίπ Πουτού.

Υπέρμαχος των «ολιγαρχιών» έχει δηλώσει ο 71χρονος Ζαν Σεμινάντ, που πρόσκειται στον Αμερικανό πολιτειολόγο Λίντον Λα Ρούς.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, μέχρι στιγμής αβέβαιο παραμένει αν οι Κορίν Λεπάζ και Ζαν-Μαρκ Γκοβερνατορί συγκέντρωσαν τις 500 υπογραφές.