Μπριζίτ Μακρόν: Η πρώην καθηγήτρια και μόνιμη καθοδηγήτρια του Γάλλου προέδρου
ΚΟΣΜΟΣ

Μπριζίτ Μακρόν: Η πρώην καθηγήτρια και μόνιμη καθοδηγήτρια του Γάλλου προέδρου

Ευφυής, διακριτική και με χιούμορ,  η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν καταρρίπτει το στερεότυπο της γυναίκας-τρόπαιου που συνοδεύει συχνά τους ισχυρούς άνδρες. Δύο και πλέον δεκαετίες μεγαλύτερη από τον Εμανουέλ Μακρόν δεν πτοείται από τα κακόβουλα σχόλια και όπως ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πει παραμένει πάντα το «μη διαπραγματεύσιμο κομμάτι» του.

Η πορεία της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας σφραγίστηκε απο μεγάλους έρωτες που άνθισαν στους διαδρόμους των Ηλυσίων, μυστικά που ρίζωσαν στο συλλογικό ασυνείδητο και πάθη που συνδέθηκαν άρρηκτα όχι μόνο με ιστορικές στιγμές της Γαλλίας, αλλά και την ίδια την πολιτική φιλελευθεροποίηση της χώρας.

Απο τον «κρυφό μπαμπά» Φρανσουά Μιτεράν που απέκτησε μία κόρη εκτός γάμου, μέχρι τον άτεκνο πλην όμως πατέρα...καρδιάς Εμανουέλ Μακρόν, οι Γάλλοι πρόεδροι ανέκαθεν δοκίμαζαν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινής γνώμης.

Ο «αντισυμβατικός» έρωτας όμως του 43χρονου Γάλλου προέδρου με την Μπριζίτ Τρονιέ, μία γυναίκα 24χρόνια μεγαλύτερή του -μια σχέση ζωής προορισμένη εξ’αρχής να γράψει ιστορία- έγινε μέτρο της ανεκτικότητας στο διαφορετικό και εξέθεσε τον μικροαστισμό όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και εκτός συνόρων.

«Αν η σύζυγός μου ήταν μικρότερη από εμένα κανένας δε θα αμφισβητούσε την εγκυρότητα» και τη διάρκεια της σχέσης μας» είπε ο Μακρόν αμέσως μετά τη νίκη του, στηλιτεύοντας το «μισογυνισμό, την υποκρισία και τις παραδοσιακές ομογενοποιημένες» απόψεις για την κοινωνία.

Με την αγαπημένη του Μπριζίτ στο πλευρό του στη νικητήρια ομιλία του υπερασπίστηκε για πολλοστή φορά την ιστορία της ζωής του. «Θα ήμουν εχθρός της οικογένειας επειδή η δική μου ειναι λίγο διαφορετική και τη στηρίζω απόλυτα;» διερωτήθηκε μπροστά στο πλήθος των οπαδών του.

Με τη σύζυγό του, ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκτησε παιδιά, υιοθέτησε όμως τα 3 δικά της απο τον πρώτο της γάμο, καθώς επίσης και 7 εγγόνια που τον φωνάζουν χαϊδευτικά «μπαμπά».

«Έχω παιδιά και εγγόνια καρδιάς. Μία οικογένεια που χρειάστηκε να οικοδομήσω και να κατακτήσω, μία οικογένεια που δε μου οφείλει τίποτα και την οποία δεν πρόκειται να αποκτήσεις ποτέ» απαντούσε στον πατριάρχη της ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν που τον είχε κατηγορήσει οτι δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για το μέλλον γιατί δεν έχει παιδιά...

Το προεδρικό ζεύγος στους πρόσφατους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστ

Η γυναίκα που τον συντροφεύει και τον συμβουλεύει αθόρυβα εδώ και χρόνια, είναι το «μη διαπραγματεύσιμο κομμάτι του» οπως ο ίδιος επαναλαμβάνει.

Οι λεπτομέρειες απο το θυελλώδη έρωτά του «Μανού» με τη «Μπιμπί» όπως τους αποκαλούν οι οικείοι τους γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια.

Και πάντα η αφήγηση «στέκεται» λίγο παραπάνω στη μεγάλη διαφορά ηλικίας. Για κάποιους η Μπριζίτ Τρονιέ ειναι η «αντι-Μελάνια» Τραμπ , το αντίθετο δηλαδή κατά κάποιο τρόπο της... γυναίκας-τρόπαιο.

«Ειναι έξυπνη, ξανθιά και δύο δεκαετίες μεγαλύτερη απο το σύζυγό της (...) Σε αντίθεση με την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να γίνει πιο διακριτική τώρα που εξελέγη πρόεδρος.

Είχε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική του εκστρατεία και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές συμμετέχει στη χάραξη πολιτικής του συζύγου της.

Η γνωριμία του «Μανού» με τη «Μπιμπί»

Οι δυό τους γνωρίστηκαν το 1993, όταν εκείνος παρακολουθούσε τα μαθήματα θεάτρου που παρέδιδε εκεινη σε ένα ιδιωτικό σχολείο Ιησουιτών της πόλης Αμιέν.

Ο Εμανουέλ ήταν 15 και η Μπριζίτ 40 ετών, παντρεμένη με έναν τραπεζίτη της περιοχής και είχε 3 παιδιά.

Η μεγαλύτερη κόρη της, Λοράνς Οζιέρ ήταν συμμαθήτρια του και όταν οι γονείς του έμαθαν για τη σχέση, νόμισαν αρχικά οτι ο γιός τους έβγαινε μαζί της.

Αυτό αποκαλύπτει στο βιβλίο της με τίτλο «Εμανουέλ Μακρόν: Ένας τέλειος νέος άνδρας », η δημοσιογράφος της Figaro Αν Φουλντά.

Στις σελίδες του φωτίζει τα μαθητικά και νεανικά χρόνια του νεότερου προέδρου στην ιστορία της Γαλλίας.

Οταν τα νέα κυκλοφόρησαν, η τοπική κοινωνία συγκλονίστηκε, οι φήμες οργίασαν και οι γονείς του Μακρόν ζήτησαν από την καθηγήτρια να μείνει μακριά του.

«Δεν το βλέπεις; Έκανες τη ζωή σου. Eκείνος όμως δε θα κάνει παιδιά μαζί σου» της έλεγε συντετριμμένη η μητέρα του, Φρανσουάζ Νογκ Μακρόν.

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα» απαντούσε εκείνη απτόητη, παραδεχόμενη πως ο ώριμος έφηβος που «γνώριζε τα πάντα για τα πάντα» ασκούσε μία τρομερή επιρροή επάνω της.

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο τον ανάγκασαν να μετακομίσει στο Παρίσι για να τελειώσει το Λύκειο. Προηγουμένως είχε φροντίσει να της υποσχεθεί πως «ότι και αν κάνει θα επιστρέψει για να την παντρευτεί»...

Ο γάμος του προεδρικού ζεύγους

Το 2007, δύο περίπου χρόνια μετά το διαζύγιό της , η 54χρονη Μπριζίτ και ο 29χρονος Εμανουέλ παντρεύτηκαν στην πόλη Τουκέ και έκαναν τον κόσμο να σωπάσει, όπως είχε πει εκείνος, ευχαριστώντας τους οικείους τους που δέχθηκαν μία αγάπη «όχι τόσο συνηθισμένη, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όχι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που υπάρχει».

Ήταν «η επισημοποίηση ενός έρωτα που ήταν παράνομος στην αρχή, κρυφός και παρεξηγημένος από πολλούς», άντεξε όμως στο χρόνο και «σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του» όπως είχε πει εκείνη.

Στη Σύνοδο της Ομάδας

Ενός έρωτα που «μπήκε» ορμητικά στα Ηλύσια Πεδία, σε πείσμα κάθε αντιξοότητας. Και που...αυτοσαρκάζεται.

«Πρεπει να γίνει τώρα πρόεδρος γιατί το 2022 το πρόβλημά του...θα είναι το πρόσωπό μου» σχολίαζε με χιούμορ η ίδια η Μπριζίτ, πριν κερδίσει ο σύζυγός της τις εκλογές.

Η πρώτη κυρία και ο ρόλος της

Απο την απουσία πρώτης κυρίας επί των ημερών Ολάντ οι Γάλλοι υποδέχθηκαν μία δραστήρια και πανταχού παρούσα προεδρική σύζυγο. Η Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν έχει ενεργό ρόλο στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Ως πρώην καθηγήτρια που εγκατέλειψε την καριέρα της για να αφιερωθεί στις προεδρικές φιλοδοξίες του Μακρόν, ασχολήθηκε με τα παιδιά και την εκπαίδευση, κατά βάση με παιδιά αυτιστικά, μη ευνοημένα, απο προβληματικές οικογένειες.

"Είναι στο πλευρό μου, όπως ήταν πάντα, αλλά έχει επίσης δημόσιο ρόλο» έλεγε ο Μακρόν για τη γυναίκα "χωρίς την οποία δε θα ήταν ο ίδιος άνθρωπος". Ο ίδιος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Toν ερχόμενο Απρίλιο, όταν οι Γάλλοι θα προσέρχονται στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες προεδρικές εκλογές των τελευταίων ετών, η πρώτη κυρία θα γιορτάζει τα 69α γενέθλιά της. Ο,τι και αν αποφασίσει, η Μπριζίτ, το alter ego του εδώ και δεκαετίες, θα είναι στο πλευρό του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.