ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη πλημμύρες: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι, ανυπολόγιστες καταστροφές- Εικόνες χάους

Ευρώπη πλημμύρες: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι, ανυπολόγιστες καταστροφές- Εικόνες χάους

Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τμήματα της Δυτικής Ευρώπης μετά από ρεκόρ βροχοπτώσεων που έκαναν τα ποτάμια να υπερχειλίσουν.

Τουλάχιστον 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία και 22 θάνατοι έχουν αναφερθεί στο Βέλγιο, απο τις πιο σφοδρές πλημμύρες τω τελευταίων ετών.

Μερικές από τις πιο δραματικές εικόνες προήλθαν από το γερμανικό χωριό Schuld, στην περιοχή Ahrweiler στη Ρηνανία-Παλατινάτο που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη ΓερμανίαΑ.Ρ

Περισσότεροι από 1300 άνθρωποι αγνοούνταν το πρωί της Παρασκευής, ο αριθμός τους ωστόσο μειώνεται όσο περνάει η ώρα. Κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν «σκηνές πολέμου» με γκρεμισμένα σπίτια και αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από ορμητικά ρεύματα.

Περίπου 200.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, τα τηλεφωνικά δίκτυα δε λειτουργούσαν, ενώ οι δρόμοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Συγκλονισμένος δήλωσε ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από τις συνέπειες των καταστροφών στη δυτική Γερμανία και εξέφρασε την «βαθύτατη συμπάθειά» του για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Δρόμοι ποτάμια στη Λιέγη του ΒελγίουΑ.Ρ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των νεκρών και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των αγνοουμένων, ενώ ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς» της τους «πολλούς ακούραστους διασώστες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» που επιχειρούν στην περιοχή.

Χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων και στρατιώτες βοηθούν την αστυνομία στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε εθνική καταστροφή σε μια νότια επαρχία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν υπεύθυνη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα την κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά πιο πιθανές τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,2C από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ζέστη τέλος, έρχονται καταιγίδες - Προειδοποίηση για Ωμέγα Εμποδιστή και «Ψυχρή Λίμνη»