ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες Ευρώπη: Τουλάχιστον 180 οι νεκροί από τη χειρότερη φυσική καταστροφή εδώ και μισό αιώνα

Πλημμύρες Ευρώπη: Τουλάχιστον 180 οι νεκροί από τη χειρότερη φυσική καταστροφή εδώ και μισό αιώνα

Ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Γερμανία και το Βέλγιο ξεπερνάει πλέον τους 180, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν το έργο για τον εντοπισμό των εκατοντάδων αγνοούμενων. Στο έλεος της κακοκαιρίας και η Ολλανδία, η Ελβετία και Λουξεμβούργο.

Ο Γερμανός πρόεδρος, Φράνκ-Βάλτερ Σταινμάγερ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε πόλεις και κωμοπόλεις που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές. Είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή της Γερμανίας εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα.

«Σε ώρα ανάγκης, η χώρα μας στέκεται ενωμένη», δήλωσε ο Σταινμάγερ την Παρασκευή το απόγευμα. "Είναι σημαντικό να δείξουμε αλληλεγγύη σε εκείνους που η πλημμύρα τους πήρε τα πάντα»

Οι αρχές στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο δήλωσαν ότι 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, ανάμεσά τους τουλάχιστον 12 τρόφιμοι μιας μονάδας διαβίωσης για άτομα με αναπηρίες, ενώ η γειτονική Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ανακοίνωσε 43 νεκρούς μέχρι στιγμής.

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί. Δεκάδες πολίτες στην περιοχή Aρβαϊερ στη Ρηνανία-Παλατινάτο παραμένουν αγνοούμενοι και οι προσπάθειες επικοινωνίας μαζί τους παρεμποδίζονται από τη βλάβη στα τηλεφωνικά δίκτυα.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ευαισθητοποίησης για τις Πλημμύρες (EFAS) εξέδωσε προειδοποίηση για ακραίες πλημμύρες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και εκφράζουν απορία για τον τόσο μεγάλο αριθμό των θυμάτων Η Hannah Cloke, υδρολόγος, δήλωσε στο Politico ότι η καταστροφή ήταν «μια μνημειώδης αποτυχία του συστήματος».

Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία DWD δήλωσε ότι είχε διαβιβάσει την προειδοποίηση στις τοπικές αρχές, οι οποίες θα έπρεπε να μεριμνήσουν για τις απαραίτητες εκκενώσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι η Γερμανία «πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλύτερα» στο μέλλον, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής».

Ο Στάινμαγερ ζήτησε μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Μόνο αν αποφασίσουμε να καταπολεμήσουμε την αλλαγή του κλίματος θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις ακραίες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε τώρα», είπε.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τέτοιες καταστροφές ήταν πιθανό να συμβαίνουν συχνότερα στο εξής λόγω της κλιματικής. «Σε ορισμένα τμήματα της Δυτικής Ευρώπης καταγράφηκαν βροχοπτώσεις δύο μηνών μέσα σε διάστημα δύο ημερών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Clare Nullis.

Ο αριθμός των νεκρών στο Βέλγιο αυξήθηκε σε 27, ενώ άλλοι 20 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν γύρω από τη Λιέγη, μια πόλη 200.000 ανθρώπων, παρά την εντολή εκκένωσης των κεντρικών περιοχών και όλων των πόλεων τις οποίες διασχίζει ο ποταμός Μeuse.

Η στάθμη του νερού στον ποταμό που διασχίζει την Ολλανδία παραμένει πολύ υψηλή. Υπάρχουν πολλά αναχώματα στο Meuse όπου είναι πραγματικά ασαφές προς το παρόν αν θα καταρρεύσουν, λένε οι ειδικοί.

Ο στρατός έχει αποσταλεί σε τέσσερις από τις 10 επαρχίες της χώρας για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης, μαζί με ομάδες εργαζομένων έκτακτης ανάγκης που έχουν καταφθάσει από την Ιταλία και τη Γαλλία. Κάτοικοι ορισμένων πόλεων, μεταξύ των οποίων και του ιαματικού θέρετρου Spa που βρισκόταν κάτω από το νερό μέχρι την Τετάρτη, φιλοξενούνται σε σκηνές.

Η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία δεν έχουν καταγράψει θύματα, επηρεάστηκαν όμως εξίσου σοβαρά από τις πλημμύρες που έπληξαν τα ελβετικά χωριά Schleitheim και Beggingen, οδήγησαν στην εκκένωση του Μεγάλου Δουκάτου την Πέμπτη και ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νότια ολλανδική πόλη του Μάαστριχτ.

Η στάθμη του νερού στο Maas, όπως είναι γνωστός στα ολλανδικά ο ποταμός Meuse έφτασε το μέγιστο ύψος την Πέμπτη το βράδυ, αλλά παρέμεινε κάτω από αυτό που οι αρχές χαρακτήρισαν «σενάριο καταστροφής», αποτρέποντας τις εκτεταμένες πλημμύρες.

Τουλάχιστον 550 νοικοκυριά εκκενώθηκαν στο Roermond, ενώ οι αρχές στο Venlo εκκένωσαν περίπου 200 ασθενείς από το νοσοκομείο, λόγω της επικείμενης απειλής πλημμύρας. Ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε κήρυξε εθνική καταστροφή, απελευθερώνοντας κρατικά κονδύλια για τις ζημιές.

Μέχρι στιγμής, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στη Γερμανία, όπου 114.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και οι διασώστες την Παρασκευή επικεντρώθηκαν στις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους στην πόλη Erftstadt, νοτιοδυτικά της Κολωνίας.

Οι περιφερειακές αρχές δήλωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι πέθαναν ή αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι, μετά την κατάρρευση των σπιτιών τους όταν το έδαφος βυθίστηκε από μεγάλη κατολίσθηση.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν ή θεωρήθηκαν επικίνδυνα από τις αρχές.

«Φοβάμαι ότι θα δούμε μόνο την πλήρη έκταση της καταστροφής τις επόμενες μέρες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αργά την Πέμπτη από την Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μια ημέρα «που χαρακτηρίζεται από φόβο, απελπισία,πόνο ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις στη Φολέγανδρο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο σύντροφος της 26χρονης Γαρυφαλλιάς