ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Μόλις 1 στους 8 εργαζόμενους υγείας έχει εμβολιαστεί - 115.000 πέθαναν εκτιμά ο ΠΟΥ

Κορονοϊός: Μόλις 1 στους 8 εργαζόμενους υγείας έχει εμβολιαστεί - 115.000 πέθαναν εκτιμά ο ΠΟΥ

Εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρο τον κόσμο παραμένουν ανεμβολίαστοι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, η παγκόσμια οργάνωση που τους εκπροσωπεί

Εργαζόμενοι «πρώτης γραμμής» που δίνουν συχνά μάχη με τον κορονοϊό «μένουν πίσω» στις προσπάθειες εμβολιασμού κατά της Covid-19, λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου. Και αυτό παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες ότι θα ήταν οι πρώτοι που θα ανοσοποιηθούν.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN), το οποίο εκπροσωπεί 27 εκατομμύρια επαγγελματίες, δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ούτε την πρώτη δόση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 200 εργαζόμενοι του κλάδου πέθαιναν κάθε μέρα από την έναρξη της πανδημίας.

«Αν μιλούσαμε για ένα αεροπλάνο που έπεφτε καθημερινά με 200 επιβαίνοντες, θα ξεκινούσαν άμεσες έρευνες λέει ο Χάουαρντ Κάτον, διευθύνων σύμβουλος του ICN.

«Υπάρχουν νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ξέρουμε ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ξέρουμε ότι υπάρχει τρόπος να τους προστατεύσουμε ... και ότι οι άνθρωποι που είναι πολύ λιγότερο ευάλωτοι σε άλλες χώρες προστατεύουνται. Παρ’όλα αυτά οι υγειονομικοί μένουν πίσω» προσθέτει.

Παρά τις θερμές λέξεις υποστήριξης, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι κατά κάποιον τρόπο αναλώσιμοι, τονίζει.

Η Mandy Malambo, νοσοκόμα στη Ζάμπια, έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου και περιμένει με ανυπομονησία τη δεύτερη.

«Τα πράγματα ήταν πολύ, πολύ δύσκολα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», λέει. «Είχαμε ελάχιστο προσωπικό και ο αριθμός των κρουσμάτων που φροντίζαμε κάθε μέρα ήταν συντριπτικός. Το προσωπικό δεν είναι σε θέση να φροντίσει αυτούς τους ασθενείς. Άρα η δουλειά ήταν πολύ αγχωτική, ειδικά όταν σκέφτεσαι, τι θα γίνει αν μολυνθώ και εγώ ; Είναι πραγματικά τρομακτικό. Απλώς ελπίζουμε για το καλύτερο»

Οι πληροφορίες για λοιμώξεις και θανάτους μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι ελλιπείς. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πάντως πως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος από τους 6.643 που αναφέρθηκαν επίσημα στον ΠΟΥ.

Πολλές χώρες δεν αναφέρουν επίσημα τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν πεθάνει από κορονοϊό και οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον 115.000 - και πιθανώς πολύ υψηλότερος.

Ο δρ Jim Campbell του οργανισμού κάνει λόγο για «μια ηθική ευθύνη που μας βαραίνει όλους» Υπάρχουν περίπου 135 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Τα τελευταία στοιχεία από 140 χώρες δείχνουν ότι μόνο ένας στους οκτώ είναι πλήρως εμβολιασμένος, η συντριπτική πλειοψηφία τους στις πλουσιότερες χώρες.

Η δρ Phionah Atuhebwe, από το Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Αφρική, λέει ότι 2,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε 38 χώρες έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου - αλλά χρειάζονται άλλες 66,2 εκατομμύρια δόσεις για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας στην περιοχή θα ανοσοποιηθούν.

«Ανησυχούμε για τη διαθεσιμότητα εμβολίων στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για την αποδοχή των εμβολίων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας», είπε.

Το ICN λέει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν άμεσα αναλυτικά και ακριβή στοιχεία για το πόσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αρρωσταίνουν και πεθαίνουν από κορονοϊό.

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι σπάνια σε διεθνές επίπεδο, ιδίως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Oι χώρες αυτές τείνουν να έχουν πολύ λίγους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας.

Η ευρύτερη ανησυχία είναι ότι εάν δεν προστατευθούν, οι κοινότητες που εξυπηρετούν θα είναι επίσης πιο ευάλωτες.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος