ΚΟΣΜΟΣ

ΜΚΟ: Να εκδοθεί στο ΔΠΔ της Χάγης ο Σενούσι όχι στη Λιβύη

ΜΚΟ: Να εκδοθεί στο ΔΠΔ της Χάγης ο Σενούσι όχι στη Λιβύη

Εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών ομάδων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν σθεναρά πως ο στενός συνεργάτης του Μουαμάρ Καντάφι, Αμπντάλα αλ Σενούσι, πρέπει να εκδοθεί στο Διεθνή Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και όχι στη Λιβύη.


Οι ακτιβιστές των ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρούν πως οι αρχές της Μαυριτανίας, που το Σάββατο συνέλαβαν τον Σενούσι πρέπει να συνεργαστούν με το Διεθνές Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν υπάγεται στην δικαιοδοσία του.

Να υπενθυμστεί πως πριν από ένα χρόνο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Σενούσι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο διαμηνύει πως η Λιβύη μπορεί να εξασφαλίσει τη δίκαιη δίκη του και η Τρίπολη απαιτεί την έκδοσή του από την Μαυριτανία.

Την έκδοση του Σενούσι επίσης θα ζητήσει και η Γαλλία, καθώς ο συνεργάτης του Καντάφι έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη, κρίνοντας τον ένοχο στην υπόθεση με την έκρηξη του γαλλικού αεροσκάφους του 1989 και το θάνατο 170 ατόμων.