ΚΟΣΜΟΣ

Το "μεγαλύτερο θύμα" η Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Το "μεγαλύτερο θύμα" η Βοσνία-Ερζεγοβίνη
«Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη ήταν το μεγαλύτερο θύμα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και υπέστη...

«Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη ήταν το μεγαλύτερο θύμα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και υπέστη τα περισσότερα δεινά, υπό την έννοια της απώλειας ανθρώπινων ζωών και της καταστροφής υλικών πηγών, όμως δεν επέλεξε μόνη της την τύχη αυτή» τόνισε το μέλος της συλλογικής προεδρίας της χώρας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, σε ομιλία του σε διεθνές επιστημονικό συμπόσιο, στο Σαράγεβο, με θέμα τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο πρώην πρόεδρος του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς στην ομιλία του ανέφερε: «Ο Τίτο πέθανε, το κόμμα διαλύθηκε στο 14ο Συνέδριο με τη βούληση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του κόμματός του και ο στρατός ζήτησε υποστηρικτές, επειδή ήταν γνωστό ότι υπό το μοντέλο αυτό η Γιουγκοσλαβία δεν μπορούσε να διατηρηθεί», τόνισε ο κ. Μέσιτς, προσθέτοντας ότι ο Μιλόσεβιτς το κατανοούσε σαφώς και έκανε τα πάντα για να υλοποιήσει τους στόχους που μπορούσε να επιτευχθούν μόνο με πόλεμο.

«Εμείς προτείναμε συνομοσπονδία με ορίζοντα τριών έως πέντε ετών μέχρι να δούμε τι θα γίνει, ποιο θα είναι το κόστος. Μόνο που την ίδια μέρα που θα υπογραφόταν η συμφωνία για τη συνομοσπονδία, έπρεπε να ανακηρυχθούν ανεξάρτητα κράτη οι δημοκρατίες», ανέφερε ο κ. Μέσιτς.

«Από τη μία πλευρά εμείς πολεμούσαμε με τον Μιλόσεβιτς στην Κροατία και από την άλλη ακολουθείτο εμφανώς πολιτική διαίρεσης της Βοσνίας», σημείωσε ο κ. Μέσιτς.

Ο στόχος του συμποσίου είναι να αποτιμηθούν επιστημονικά και βάσει ιστορικών τεκμηρίων τα γεγονότα που ακολούθησαν το διαμελισμό της Γιογκοσλαβίας, καθώς και ο ρόλος του Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Ροή Ειδήσεων