ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θεωρούνται αστροναύτες: Πώς οι ΗΠΑ «κόβουν τα φτερά» των Μπέζος και Μπράνσον

Μπέζος Μπράνσον
AP

Η αρμόδια υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης αυστηροποίησε τον ορισμό του αστροναύτη, σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως κίνηση «προσγείωσης» των δισεκατομμυριούχων που ταξίδεψαν πρόσφατα στο Διάστημα.

Σε μια κίνηση η οποία εκλαμβάνεται ως «προσγείωση/ ψυχρολουσία» για τα όνειρα δισεκατομμυριούχων επίδοξων εξερευνητών του Διαστήματος, οι ΗΠΑ αυστηροποίησαν τον ορισμό του όρου του αστροναύτη.

Οι νέοι κανόνες της FAA (Federal Aviation Administration) λένε ότι οι επίδοξοι αστροναύτες πρέπει να ανήκουν στο πλήρωμα μιας πτήσης και να συμβάλλουν στην ασφάλειά της. Αυτό σημαίνει ότι ο Τζεφ Μπέζος και ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον μπορεί να μην είναι ακόμα αστροναύτες, τουλάχιστον στα «μάτια» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές, όπως αναφέρει το BBC, είναι οι πρώτες από τότε που άρχισε το πρόγραμμα των «φτερών» της FAA το 2004.

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα Commercial Astronaut Wings ανακοινώθηκαν την Τρίτη- την ίδια ημέρα που ο Τζεφ Μπέζος της Amazon πέταξε με πύραυλο Blue Origin στα όρια του Διαστήματος.

Για να οριστούν ως αστροναύτες εμπορικού χαρακτήρα, οι ταξιδιώτες πρέπει να πετάξουν σε απόσταση 80 χλμ πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, κάτι που πέτυχαν τόσο ο Μπέζος όσο και ο Μπράνσον.

Ωστόσο, πέρα από το υψόμετρο, η υπηρεσία λέει πως οι επίδοξοι αστροναύτες θα πρέπει να έχουν να επιδείξουν επίσης δραστηριότητες κατά την πτήση που ήταν «απαραίτητες για τη δημόσια ασφάλεια, ή να συνέβαλαν στην ασφάλεια της επανδρωμένης διαστημικής πτήσης».

Το τι ορίζεται ακριβώς με αυτόν τον τρόπο επαφίεται στους αξιωματούχους της FAA.

Στις 11 Ιουλίου ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον πέταξε με το SpaceShip Two της Virgin Galactic στα όρια του Διαστήματος, σε μια δοκιμή πριν αρχίσουν να πετάνε πελάτες, από το επόμενο έτος.

Ο Μπέζος και οι άλλοι τρεις που πέταξαν αργότερα με το σκάφος της Blue Origin ενδεχομένως να δικαιούνται λιγότερο τον τίτλο του αστροναύτη: Εν όψει της εκτόξευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Blue Origin, Μπομπ Σμιθ, είπε πως «δεν υπάρχει στα αλήθεια τίποτα να κάνει ένα μέλος του πληρώματος» στο αυτόνομο σκάφος.

Εκπρόσωπος της NASA είπε στο CNN πως δεν εξετάζονται σχετικές αιτήσεις. Σημειώνεται πως υπάρχουν άλλοι δύο τρόποι να κερδίσει κανείς φτερά αστροναύτη στις ΗΠΑ: Μέσω των ενόπλων δυνάμεων ή της NASA. Οι καρφίτσες με τα φτερά που έφεραν ο Μπέζος και ο Μπράνσον στις πτήσεις τους είχαν φτιαχτεί από τις ίδιες τις εταιρείες τους.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.472 νέα κρούσματα, στους 133 οι διασωληνωμένοι και 8 νέοι θάνατοι