ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το ΥΠΕΞ απορρίπτει τις «κατηγορίες» του ΟΗΕ για καταστολή των διαδηλώσεων

Ιράν
Φωτογραφία αρχείου
AP

«Ατυχής», σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ, η δήλωση της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ για τα γεγονότα στη Χουζεστάν.

Το Ιράν απέρριψε το Σάββατο τις «εσφαλμένες κατηγορίες» υψηλόβαθμης αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών για την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν πριν από δέκα ημέρες κατά της λειψυδρίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η δήλωση της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, «για τα πρόσφατα γεγονότα στη Χουζεστάν είναι ατυχής», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ο οποίος έκανε λόγο για «εσφαλμένες κατηγορίες και ανακριβείς πληροφορίες».

Στις 15 Ιουλίου, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της επαρχίας Χουζεστάν η οποία πλήττεται από τα τέλη Μαρτίου από ξηρασία και όπου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας τέταρτος άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν την Πέμπτη στη διάρκεια «ταραχών» στην γειτονική επαρχία Λορεστάν «υπό το πρόσχημα προβλημάτων με το νερό στη Χουζεστάν», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό κατηγόρησαν το Ιράν ότι καταφεύγει παράνομα στη βία, εκτιμώντας πως ο απολογισμός των θυμάτων είναι υψηλότερος.

Η Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε χθες Παρασκευή τις ιρανικές αρχές να επικεντρωθούν στο πρόβλημα της χρόνιας λειψυδρίας στη Χουζεστάν, κατηγορώντας τες ότι καταστέλλουν βίαια τις διαδηλώσεις.

«Το να εκτοξεύονται πυρά εναντίον των ανθρώπων και να συλλαμβάνονται, το μόνο που θα κάνει είναι να προσθέσει στην οργή και στην απελπισία», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατηγορώντας την ιρανική κυβέρνηση για αμέλεια απέναντι σε μια «καταστροφική κατάσταση».

«Παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει, ορισμένα προβλήματα στην επαρχία Χουζεστάν πρέπει ακόμη να επιλυθούν γρήγορα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, επαναλαμβάνοντας πως «ο κόσμος έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει» κατά της κατάστασης.

Στην ανακοίνωσή του ο Χατιμπζαντέχ επέκρινε την αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι «δεν λαμβάνει υπόψη τις τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να «ελαφρύνει τα βάσανα του πληθυσμού» εκτιμώντας πως αυτό «δείχνει τον πολιτικό και υποτιμητικό χαρακτήρα αυτής της δήλωσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λευτέρης Πετρούνιας: Η συγγνώμη της ΕΡΤ για την μη μετάδοσης της προσπάθειας του στους αγώνες