ΚΟΣΜΟΣ

«Πεδίο δοκιμών» η Γάζα για το Ισραήλ

«Πεδίο δοκιμών» η Γάζα για το Ισραήλ

Ως πεδίο δοκιμών χρησιμοποιεί τη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ, για να ελέγξει τις στρατιωτικές του ικανότητες πριν από μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, υποστήριξε ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ.

Ο Μεσάαλ δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία: «Το Ισραήλ θεωρεί ότι η Γάζα είναι ένα πεδίο δοκιμών. Το Ισραήλ επιλέγει τη Γάζα όταν θέλει να δοκιμάσει την αντιπυραυλική του ασπίδα και να προετοιμαστεί για έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράν και για άλλες συγκρούσεις».

Κατηγορώντας το εβραϊκό κράτος για «κρατική τρομοκρατία» στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον των Παλαιστινίων, ο Μεσάαλ υπεραμύνθηκε της ρίψης ρουκετών από το έδαφός της, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

«Οι ρουκέτες αυτές έχουν στόχο μόνο την προστασία μας. Το Ισραήλ μάς επιτέθηκε και οι αδελφοί μας στη Γάζα έκαναν φυσικά χρήση του δικαιώματός τους για αυτοάμυνα», είπε.

Μετά τις δηλώσεις του Μεσάαλ την Κυριακή, εκτοξεύθηκε σήμερα η πρώτη ρουκέτα από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, από την Παρασκευή, χωρίς όμως να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

Παράλληλα, βρίσκεται σε ισχύ μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις της Γάζας, έπειτα από ένα κύκλο βίας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 25 Παλαιστινίων, στη μεγάλη πλειοψηφία τους μελών παραστρατιωτικών οργανώσεων, και εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του νότιου τμήματος του ισραηλινού εδάφους.