ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ:«Νόμιζα ότι θα πεθάνω» καταθέτει αστυνομικός στην επιτροπή που ερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Αστυνομικός καταθέτει για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Αστυνομικός καταθέτει για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Έξι και πλέον μήνες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, σοκάρουν οι καταθέσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή που εγκαινίασε έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου. Το κλίμα ειναι έντονα φορτισμένο και οι πρώτοι που καταθέτουν για την ημέρα που «πλήγωσε» την αμερικανική δημοκρατία είναι οι αστυνομικοί.

Οι πρώτοι μάρτυρες που καταθέτουν είναι οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να επιβάλλουν την τάξη, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Ένας από αυτούς συγκλονίζει. Όπως είπε φοβόταν ότι θα συντριβεί από τον όχλο και θα αφήσει την τελευταία του πνοή, εν ώρα υπηρεσίας.

«Έτσι θα πεθάνω», σκέφτηκε εκείνη την ημέρα ο Aκιλίνο Γκόνελ ο οποίος κατέθεσε με δάκρυα στα μάτια στην επιτροπή του Κογκρέσου
Ένας άλλος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Χάρι Νταν, που είναι Αφροαμερικανός, είπε ότι είχε δεχθεί φυλετική κακοποίηση απο τον όχλο.

Τουλάχιστον 535 ταραξίες συνελήφθησαν μετά την επίθεση που άφησε πίσω πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους και έναν αστυνομικό. Οι εισαγγελείς έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής μόνο μερικές καταδικαστικές αποφάσεις.

Η επίθεση οδήγησε στην πολιτική μομφή και την αθώωση του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους βουλευτές για υποκίνηση ταραχών ισχυρισμό που έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Η έρευνα πραγματοποιείται σχεδόν εξ'ολοκλήρου από Δημοκρατικούς, καθώς οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Δύο Ρεπουμπλικάνοι - η Λιζ Τσένεϊ και ο Άνταμ Κίνζινγκερ – διαφώνησαν με την κομματική γραμμή και συμμετέχουν στην έρευνα.

«Εάν δεν απαγγελθούν κατηγορίες στους υπεύθυνους…αυτό το καρκίνωμα θα παραμείνει στη συνταγματική μας δημοκρατία», δήλωσε η Τσέϊνι στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας την Τρίτη

Η εννεαμελής επιτροπή συγκροτήθηκε μετά το «όχι» των Ρεπουμπλικανών στη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής όπως αυτή που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Η ομάδα - η οποία έχει τη δικαιοδοσία να καλεί μάρτυρες - αναμένεται να ερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην εξέγερση και γιατί οι φορείς επιβολής του νόμου δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι.

«Πεδίο μεσαιωνικής μάχης»

Την Τρίτη, τέσσερις αστυνομικοί περιέγραψαν ότι χτυπήθηκαν και δέχτηκαν επίθεση από ταραξίες που είχαν έρθει αποφασισμένοι να διακόψουν την διαδικασία επικύρωσης της εκλογικής νίκης του προέδρου Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο.

Ο αξιωματικός Γκόνελ περιέγραψε τη σκηνή ως «πεδίο μεσαιωνικής μάχης»
Σκουπίζοντας τα δάκρυά του, περιέγραψε ότι επέστρεφε στο σπίτι και απομάκρυνε τη γυναίκα του που τον υποδέχθηκε, λόγω της τεράστιας ποσότητας χημικών που είχε «ποτίσει» τη στολή του.

Ο βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ συνέχισε να επικρίνει τους Ρεπουμπλικάνους για αυτό που χαρακτήρισε ως «συνεχή συγκλονιστική προσπάθεια» να «αγνοήσουν ή να καταστρέψουν την αλήθεια» για εκείνη την ημέρα.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑΑ.Ρ

Ερωτηθείς από την Τσέϊνι σχετικά με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι ηταν ένα «πολύ αγαπητό πλήθος», ο αστυνομικός είπε: «Προσπαθώ ακόμη να αναρρώσω από αυτές τις αγκαλιές και τα φιλιά».

«Αν αυτά ήταν αγκαλιές και φιλιά, τότε θα πρέπει όλοι να πάμε στο σπίτι του και να του κάνουμε το ίδιο πράγμα». Αργότερα είπε ότι δεν εννοούσε ότι πρέπει κανείς να πάει στο σπίτι του Τραμπ και ζήτησε συγγνώμη για την «έκρηξη».

Ο αστυνομικός Νταν κατέθεσε οτι είπε σε αρκετούς διαδηλωτές ότι ψήφισε υπέρ του Μπάιντεν. «Δεν μετράει η ψήφος μου; Δεν με υπολογίζετε;» τους είπε, την ώρα που έκαναν λόγο για νοθεία. «Αυτό προκάλεσε έναν χείμαρρο φυλετικών επιθέσεων», κατέθεσε.

«Σκοτώστε τον με το ίδιο του το όπλο »

Ο αξιωματικός Mάικλ Φάνον υπενθύμισε ότι σύρθηκε, ξυλοκοπήθηκε και δέχθηκε επανειλημμένες επιθέσεις με τέιζερ από το εξαγριωμένο πλήθος.

Είπε ότι άκουγε φωνές που έλεγαν «σκοτώστε τον με το δικό του όπλο». Φοβούμενος για τη ζωή του, παρακάλεσε τους ταραξίες, λέγοντας ότι είχε παιδιά.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο αξιωματικός χτύπησε τη γροθιά του στο γραφείο καθώς κατηγόρησε μερικούς Ρεπουμπλικάνους ότι έδειχναν μια «επαίσχυντη» αδιαφορία και πρόδωσαν τους όρκους τους.

Ο αστυνομικός Νταν είπε ότι δεν είχε επεξεργαστεί πλήρως τις φυλετικές προσβολές μέχρι πρόσφατα. «Προσπαθούσα να επιβιώσω εκείνη τη μέρα και να γυρίσω σπίτι», είπε. «Όταν κατάφερα να το επεξεργαστώ, ήταν τόσο συναισθηματικά έντονο. Ήταν τόσο αποκαρδιωτικό και απογοητευτικό το γεγονός ότι ζούμε σε μια τέτοια χώρα, όπου δέχεσαι επίθεση λόγω του χρώματος του δέρματός σου. Απλώς για να σε πληγώσουν. Αυτά τα λόγια είναι όπλα» πρόσθεσε.

Τα χείλη του αξιωματικού έτρεμαν από συγκίνηση τη στιγμή της προβολής ενός βίντεο όπου εμφανίζεται παγιδευμένος σε μια πόρτα την οποία χτυπούσαν οι εισβολείς. Τους αποκάλεσε πολλές φορές «τρομοκράτες» κατά την κατάθεσή του.

Ο Κίνζινγκερ, ένας από τους ελάχιστους Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν την παραπομπή του Τραμπ για το ρόλο του στα επεισόδια, φάνηκε επίσης να συγκρατεί τα δάκρυά του, καθώς επέκρινε τους συναδέλφους του.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη. Γιατί; Επειδή πολλοί στο κόμμα μου το αντιμετώπισαν ως έναν ακόμη κομματικό αγώνα. Είναι τοξικό και είναι προσβλητικό για τους αξιωματικούς και τις οικογένειές τους» είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση