ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύεται το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας- Ανησυχία στις ΗΠΑ

Ενισχύεται το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας- Ανησυχία στις ΗΠΑ

Προβληματισμοί μετά από αναφορές για κατασκευή 110 νέων σιλό πυραύλων από την Κίνα.

Το Πεντάγωνο και Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου εξέφρασαν την Τρίτη νέες ανησυχίες σχετικά με αυτό που εκλαμβάνεται ως αύξηση των πυρηνικών δυνάμεων της Κίνας, στον απόηχο αναφοράς που λέει ότι το Πεκίνο κατασκευάζει 110 επιπλέον σιλό πυραύλων.

Αναφορά της AFS (American Federation of Scientists) τη Δευτέρα έλεγε πως δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Κίνα κατασκευάζει ένα νέο πεδίο σιλό πυραύλων κοντά στο Χαμί, στο ανατολικό τμήμα τα επαρχίας Σιντζιάνγκ. Η αναφορά αυτή έρχεται εβδομάδες μετά από μία άλλη, σχετικά με την κατασκευή περίπου 120 σιλό το Γιουμέν, περιοχή στην έρημο περίπου 380 χλμ νοτιοανατολικά.

«Είναι η δεύτερη φορά σε δύο μήνες που το κοινό ανακαλύπτει αυτό που λέγαμε συνέχεια για την αυξανόμενη απειλή που αντιμετωπίζει ο κόσμος και το πέπλο μυστικότητας που την περιβάλλει» έγραψε η US Strategic Command σε tweet που παραπέμπει σε δημοσίευμα των New York Times με την αναφορά της AFS.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές Ιουλίου είχε χαρακτηρίσει την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας ανησυχητική, προσθέτοντας πως το Πεκίνο φαίνεται να αποκλίνει από δεκαετίες πυρηνικής στρατηγικής που βασίζεται στην ελάχιστη δυνατή αποτροπή. Παράλληλα, κάλεσε την Κίνα σε επαφές για «πρακτικά μέτρα για τη μείωση των κινδύνων αποσταθεροποιητικών κουρσών εξοπλισμού».

Ο Μάικ Τέρνερ, Ρεπουμπλικανός του Κογκρέσου και μέλος της House Armed Services Subcommittee on Strategic Forces, είπε ότι η αύξηση των πυρηνικών της Κίνας ήταν «άνευ προηγουμένου» και αποσαφήνισε πως «αναπτύσσει πυρηνικά όπλα για να απειλήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας».

Όπως σημείωσε, η άρνηση της Κίνας να διαπραγματευτεί έλεγχο εξοπλισμών «θα έπρεπε να είναι αιτία προβληματισμού και να καταδικάζεται από όλα τα υπεύθυνα έθνη».

Ένας άλλος Ρεπουμπλικανός, ο Μάικ Ρότζερς, μέλος της House Armed Services Committee, είπε ότι η αύξηση των κινεζικών πυρηνικών όπλων υποδεικνύει την ανάγκη για άμεσο εκσυγχρονισμό της αμερικανικής πυρηνικής αποτροπής.

Αναφορά του Πενταγώνου το 2020 υπολόγιζε το απόθεμα της Κίνας σε λίγο παραπάνω από 200 πυρηνικές κεφαλές, προσθέτοντας πως αναμένεται διπλασιασμός του καθώς το Πεκίνο επεκτείνει και εκσυγχρονίζει τις δυνάμεις του. Αναλυτές λένε πως οι ΗΠΑ έχουν περίπου 3.800 πυρηνικές κεφαλές, και σύμφωνα με έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ 1.357 εξ αυτών ήταν σε ετοιμότητα την 1η Μαρτίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση