ΚΟΣΜΟΣ

OHE: 70 χρόνια από τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες- Κατά πόσο παραμένει επίκαιρη

Πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας
Πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας
ΑΡ

Στις 28 Ιουλίου του 1951, σαν σημερα πριν απο 70 ακριβώς χρόνια, υπεγράφη η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Προσφύγων. Δεκατίες μετά oι βασικές αρχές της παραμένουν ζητούμενο σε έναν κόσμο που μαστίζεται απο πολέμους και συγκρούσεις που συνεχίζουν να «γεννούν» ξεριζωμένους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς δικαίου, η Σύμβαση του 1951 δίνει σε πρόσφυγες το δικαίωμα ασύλου και απαγορεύει επαναπροωθήσεις ανθρώπων που απειλούνται με διώξεις ή φοβούνται για τη ζωή και την ασφάλειά τους στις χώρες καταγωγής τους.


Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, λέει ότι η επιστροφή η στο πνεύμα και τις θεμελιώδεις αρχές της είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ. Πάνω από 34 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει τον δρόμο της φυγής εξαιτίας συγκρούσεων και διώξεων. Κάθε χρόνο ο αριθμός τους αυξάνεται. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναζητά νέες εστίες για περίπου 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Η Σύμβαση συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα των προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Χάρη σε αυτή, σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Επτά δεκαετίες από τη σύνταξή της, είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να υπερασπιστεί τις αρχές της», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

Εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων να παραβλέψουν ή να παρακάμψουν τις αρχές της Σύμβασης, με απελάσεις και επιστροφές προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, καθώς και με προτάσεις για τη βίαιη μεταφορά τους σε τρίτες χώρες, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας.

Η συνθήκη αποτελεί κρίσιμο συστατικό του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραμένει επίκαιρη σήμερα όπως ακριβώς όταν συντάχθηκε και συμφωνήθηκε.

«Η γλώσσα της Σύμβασης είναι ξεκάθαρη ως προς τα δικαιώματα των προσφύγων και παραμένει εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των σύγχρονων και πρωτοφανών προκλήσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης - όπως η πανδημία COVID-19», δήλωσε ο Γκράντι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει προστασία που απορρέει από τη Σύμβαση. Στην πραγματικότητα οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες είναι αυτές που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, ωστόσο αυτές του διαμαρτύρονται είναι συνήθως οι χώρες της Δύσης.

Όπως σημειώνει ο Γκράντι, οι πρόσφυγες δεν είναι σήμερα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες αλλά θεωρούνται από πολλούς απειλή. Επιπλέον οι διακινητές παραβιάζουν το γράμμα αλλά και το πνεύμα της Σύμβασης, βγάζοντας αθέμιτα κέρδη πατώντας πάνω στις ελπίδες ανθρώπων.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προστατεύει κάθε άνθρωπο που ζητά προστασία διότι έχει δικαιολογημένο φόβο δίωξης λόγω χρώματος, θρησκεύματος, εθνικότητας, πολιτικών πεποιθήσεων ή επειδή ανήκει σε συγκεκριμένες ομάδες. Δεν καλύπτει ωστόσο θύματα φυσικών καταστροφών ή οικονομικούς μετανάστες, που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Απευθείας στις φυλακές Τρίπολης - Οι κατηγορίες και το χρονικό της προφυλάκισης