ΚΟΣΜΟΣ

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ «καρφώνει» την Τουρκία για τη Χάλκη: Σεβαστείτε τη θρησκευτική ελευθερία

Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τη Χάλκη
Φωτογραφία αρχείου
INTIME

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία πεποιθήσεων.

Μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία πεποιθήσεων απευθύνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σχέση με το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει είτε να εθνικοποιηθούν είτε να κλείσουν, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σχολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Σχολή της Χάλκης λειτουργούσε για 127 χρόνια, και το κλείσιμό της στέρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείου από μια σχολή εκπαίδευσης του Ορθόδοξου κλήρου στην Τουρκία…από τότε που έκλεισε η Χάλκη, αυτοί που επιθυμούν να γίνουν ορθόδοξοι κληρικοί αναγκαστικά πηγαίνουν στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους».

Οι ΗΠΑ, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, συνεχίζουν να καλούν την τουρκική κυβέρνηση να «σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως αποτυπώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Επιπρόσθετα, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύουν τον κλήρο τους εντός της χώρας».

Την ανακοίνωση αυτή σχολίασε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας πως «πάνε 50 χρόνια που το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αρνείται να ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης υπό τη σκέπη θεολογικής σχολής στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία».

To μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι η μόνη «βολή» που έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο: Υπενθυμίζεται πως- σε ένα διαφορετικό «μέτωπο»- τον «βαθύ προβληματισμό» της για τις τουρκικές εξαγγελίες σχετικά με τα Βαρώσια εξέφρασε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας «λυπηρές» τις μονομερείς ενέργειες τέτοιου είδους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Covid-19: Τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη Δέλτα- Γιατί είναι τόσο σκληρός «εχθρός»