ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Οργή Ρεπουμπλικανών για το επικείμενο «κορονοπάρτι» γενεθλίων του πρώην προέδρου Ομπάμα

HΠΑ: Οργή Ρεπουμπλικανών για το επικείμενο «κορονοπάρτι» γενεθλίων του πρώην προέδρου Ομπάμα
ΑΡ

Έντονες επικρίσεις στους κόλπου των Ρεπουμπλικάνων έχει προκαλέσει το επικείμενο πάρτι γενεθλίων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να δίνει μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει ένα πάρτι για τα 60α γενέθλια με εκατοντάδες καλεσμένους στο εξοχικό του στο Martha’s Vineyard αυτό το Σαββατοκύριακο, την ώρα που η χώρα επαναφέρει τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19, λόγω της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Αν και σκοπεύει να γιορτάσει τα γενέθλιά του τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες για την covid-19, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος δέχεται επικρίσεις -- κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους-- για τη πρόθεσή του να διοργανώσει πάρτι εν μέσω αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Το πάρτι του Ομπάμα, που γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στο γνωστό θέρετρο, με βάση όλους τους κανόνες που προβλέπει το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται ο αμερικανικός Τύπος.

Η λίστα με τους καλεσμένους ωστόσο περιλαμβάνει 500 άτομα οπως αναφέρει ο Τύπος, ενώ στους προσκεκλημένους θα προστεθούν και δεκάδες αν όχι εκατοντάδες μέλη προσωπικού

Τα μέτρα θα τηρηθούν αυστηρά λένε οι διοργανωτές

Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτές, όλοι οι καλεσμένοι στο πάρτι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 και να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ. Επίσης η γιορτή θα γίνει σε εξωτερικό χώρο, ενώ παρών θα είναι και ένας «συντονιστής covid», ο ακριβής ρόλος του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί.

Ωστόσο ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής απο το Οχάϊο Τζιμ Τζόρνταν, υποστηρικτής του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ειρωνεύτηκε τον Ομπάμα στο Twitter λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί, «αν επρόκειτο για το πάρτι γενεθλίων του Τραμπ», θα κατήγγειλαν «ένα επικίνδυνο γεγονός υπερμετάδοσης» και θα σχολίαζαν ότι οι διοργανωτές μιας τέτοιας συγκέντρωσης «σκοτώνουν ανθρώπους».

«Ισχύουν εξαιρέσεις για τις γιορτές στις οποίες συμμετέχουν οι πλούσιοι, φιλελεύθεροι διάσημοι;», διερωτήθηκε η Ρόνα ΜακΝτάνιελ επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων. «Οι δημοκρατικοί θα απαιτήσουν ο Ομπάμα να ζητήσει από όλους τους καλεσμένους του να φορούν μάσκα;», σχολίασε ο Λανς Γκούντεν, επίσης Ρεπουμπλικάνος.

Δημοσιογράφος του Fox News διερωτήθηκε αν το πάρτι του Ομπάμα στέλνει το λάθος μήνυμα στους Αμερικανούς. Οι πολίτες δηλαδή θα σκεφτούν ότι πλέον μπορούν άνετα να διοργανώσουν τα δικά τους μαζικά πάρτι, απο τη στιγμή που το κάνει και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά.

To πάρτι στο νησί των ισχυρών

Το Martha's Vineyard, στην κομητεία Dukes, χαρακτηρίζεται επί του παρόντος από τα CDC ως περιοχή «μέτριας» εξάπλωσης της Covid-19.

Η οικογένεια Ομπάμα κάνει διακοπές στο λεγόμενο «νησί των προέδρων» σχεδόν κάθε χρόνο απο την εποχή που ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος. Η πρώην πρώτη οικογένεια το 2019 φέρεται να αγόρασε ένα ακίνητο 29 στρεμμάτων στο Martha's Vineyard που είχε πωλητήριο ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αντί για δώρα προς τον πρώην πρόεδρο, οι καλεσμένοι καλούνται να στηρίξουν προγράμματα για αγόρια και νέους έγχρωμους άνδρες και τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ, οργανώσεις για τα έφηβα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και την επόμενη γενιά αναδυόμενων ηγετών της κοινότητας, μέσα απο τις πρωτοβουλίες οπως οι My Brother's Keeper Alliance, Girls Opportunity Alliance, και τα προγράμματα του Ιδρύματος Ομπάμα.

Ο Μπάιντεν δεν θα δώσει το παρών στα γενέθλια

«Ο πρώην πρόεδρος, που στηρίζει την εκστρατεία ανοσοποίησης και τον σεβασμό των συστάσεων των ειδικών δημόσιας υγείας, τις εφαρμόζει σίγουρα και ο ίδιος», απάντησε η Τζεν Ψάκι εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας τα μέτρα που θα ληφθούν για το πάρτι.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν προβλέπεται να συμμετάσχει στη γιορτή αυτή. Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις και έχει βρεθεί συχνά στα πρωτοσέλιδα του Τύπου μετά τη διοργάνωση στον Λευκό Οίκο εκδηλώσεων στις οποίες δεν τηρούνταν τα υγειονομικά μέτρα ή τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων στην κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού και προτού εγκριθούν εμβόλια κατά της covid-19.

Περίπου 12 άτομα, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από κορονοϊό σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο προς τιμή της δικαστή Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, που διορίστηκε από τον Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Με πληροφορίες απο AΠΕ-ΜΠΕ, CNN, Wall Street Journal

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ιστορικός καύσωνας σαρώνει τη χώρα - Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς