Tζάστιν Τριντό: Ο… cool πρωθυπουργός του Καναδά, η πολιτική δυναστεία και οι εκλογές - στοίχημα
ΚΟΣΜΟΣ

Tζάστιν Τριντό: Ο… cool πρωθυπουργός του Καναδά, η πολιτική δυναστεία και οι εκλογές - στοίχημα

Στο τιμόνι του Καναδά από το 2015, ο Τζάστιν Τριντό ετοιμάζει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, στοιχηματίζοντας ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας θα τον βοηθήσουν να παρατείνει και να ενισχύσει την εξουσία του. Γόνος μεγάλης πολιτικής δυναστείας, «ο Κένεντι του Καναδά», βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του, αλλά για κάποιους δεν διαθέτει το πολιτικό του εκτόπισμα.

Στον γκρίζο κι ενίοτε ανιαρό πλανήτη της πολιτικής, ένας ηγέτης χαμογελαστός, καλογυμνασμένος και φωτογενής κάνει τη διαφορά.

Πριν παραδώσει τη σκυτάλη στο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ έφερε νέο στυλ και αέρα αλλαγής στην εξουσία, ακόμη και σύμφωνα με τους ορκισμένους πολιτικούς του αντιπάλους.

Για κάποιους ήταν ο πρώτος μετά το δολοφονηθέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι που είχε έμφυτο ταλέντο να γοητεύει τα πλήθη, όχι μόνο με τις απόψεις και τη ρητορική του δεινότητα, αλλά με την εμφάνιση και το χιούμορ του.

Και μετά...ήρθε ο Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός του Καναδά που εξακολουθεί να γοητεύει τα πλήθη, έξι χρόνια μετά την εκλογή του, αναλαμβάνοντας με τη σειρά του να γράψει τη συνέχεια μίας μεγάλης πολιτικής δυναστείας.

O Tριντό στο Σινικό ΤείχοςΑ.Ρ

Όταν εξελέγη τον Οκτώβρη του 2015, τερματίζοντας τη μακρά θητεία του Συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, ο πλανήτης ανακάλυψε έναν αντισυμβατικό, κομψό ηγέτη με ένα αθλητικό σώμα, καλυμμένο με τατουάζ που πολύ απείχε απο την παραδοσιακή εικόνα του άχρωμου, γραφειοκράτη πολιτικού.

Η δυναστεία Τριντό

Ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας μετά τον Τζο Κλαρκ, είναι γιός του αείμνηστου πρωθυπουργού του Καναδά Πιερ Τριντό, ο οποίος υπήρξε μία πό τις σημαντικότερες μορφές της διεθνούς πολιτικής σκηνής τις δεκαετίες ’60 και ‘70.

Υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας από το 1968 έως και το 1984, με ένα σύντομο διάλειμμα εννέα μηνών το 1979-80 και άφησε έντονο αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο μικρός Τζάστιν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στην πρωθυπουργική κατοικία στην Οτάβα. Η γιαγιά του υπήρξε επίσης υπουργός, ενώ πρόγονος της μητέρας του υπηρέτησε ως αρμοστής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη Σιγκαπούρη.

Ο θάνατος του πατέρα του το 2000 έδωσε την ευκαιρία στον Τζάστιν να πραγματοποιήσει το «ντεμπούτο» του στη δημόσια σκηνή, χάρη στη συγκινητική νεκρολογία την οποία εκφώνησε στην κηδεία του και μεταδόθηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη εκείνη δημόσια εμφάνιση ασχολήθηκε και επίσημα με την πολιτική.

Κέντρο βάρους για κάποιους, παραμένει ωστόσο η εικόνα και η επικοινωνιακή διαχείριση της θητείας του. Οι φωτογραφίες του εξακολουθούν να κατακλύζουν τις σελίδες των «λάιφστάιλ» περιοδικών.

Ο ίδιος κάνει συχνά αντισυμβατικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ποζάρει με πολύχρωμες κάλτσες, μοδάτα κοστούμια και κάνει συχνές αλλαγές στο χτένισμά του.

Ο 50χρονος σημερα ηγέτης προκάλεσε αμέσως μετά την εκλογή του ένα είδος «Τριντομανίας» όπως έγραφε ο Τύπος, στους κόλπους των Συντηρητικών του Καναδά όμως, ο μαγνητισμός του και το υπερβολικό του...σεξ απίλ –που ενίοτε αποσπούν το ενδιαφέρον απο τις πολιτικές του περγαμηνές- ενοχλούν.

Τι λένε οι επικριτές του

Μεγάλη μερίδα συμπολιτών του επιμένει οτι το μοναδικό του χάρισμα ειναι το...ιστορικό του όνομα, ενώ οι συντηρητικοί αρθρογράφοι της χώρας τον καλούν συχνά να σοβαρευτεί, να αναλάβει δράση και να σταματήσει να είναι ο «πρωθυπουργός των σέλφις». Οι πιο ηλικιωμένοι Καναδοί επιμένουν ότι ειναι λιγότερο χαρισματικός από τον πατέρα του και ότι δίνει έμφαση στο στυλ και όχι στην ουσία.

Ο Τριντό μιλάει για ανοιχτά «σύνορα» και κοινωνίες ανεκτικές, καλωσόρισε χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και μείωσε τη φορολογία για τη μεσαία τάξη, υποσχόμενος αύξηση των δαπανών για τις δημόσιες υποδομές.

Δηλώνει περήφανος που είναι φεμινιστής και τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων, υποστηρίζοντας πως δεν είναι στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης να νομοθετεί το τι θα κάνουν οι γυναίκες με το σώμα τους.


Ο Τζάστιν Πιέρ Τζέιμς Τριντό γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1971 στην Οτάβα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο McGill Περιβαλλοντική Γεωγραφία και στη συνέχεια, στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, όπου απέκτησε πτυχίο στα παιδαγωγικά.

Από το 2004, είναι παντρεμένος με τη Σοφί Γκρεγκουάρ, δημοσιογράφο από το Κεμπέκ με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Εργάστηκε ως δάσκαλος στο Βανκούβερ.

Άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή του

Όταν ήταν μόλις 4 μηνών, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον προέβλεψε ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του. Σε επίσημη επίσκεψή του στην Οτάβα το 1972, ο Νίξον απηύθυνε την εξής πρόποση στον Kαναδό ομόλογό του: «Θα ήθελα να πιώ στην υγειά του μελλοντικού πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Πιέρ Τριντό».

Το 1998, ο μικρότερος αδελφός του Μάικλ σκοτώθηκε από μια χιονοστιβάδα στην Βρετανική Κολομβία. Η οικογενειακή αυτή τραγωδία τον έκανε να ασχοληθεί με τα κοινά, καθώς ηγήθηκε εκστρατείας για την ασφάλεια από ανάλογα περιστατικά.

Η εταιρία των διάσημων εκδόσεων κόμικ «Marvel» τον μετέτρεψε σε υπερήρωα… μποξέρ. Χαμογελαστός, ντυμένος με τα εθνικά χρώματα της χώρας του και με έμβλημά στο μπλουζάκι του το χαρακτηριστικό φύλλο σφενδάμου, άφησε για λίγο την πολιτική, προκειμένου να καταπολεμήσει το έγκλημα στους δρόμους του Τορόντο.

Ο γνωστός Καναδός ηθοποιός Μάθιου Πέρι, ο «Τσάντλερ απο τα «Φιλαράκια» είχε δείρει (!) στο παρελθόν τον Τριντό, μαζί με ένα φίλο του. «Ο λόγος ήταν νομίζω γιατί είχε πρωτεύσει σε κάποιο άθλημα, οπότε πιστεύω ότι ήταν από καθαρή ζήλια» είχε πει ο Πέρι που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και μεγάλωσε στον Καναδά. Η μητέρα του είχε εργαστεί ως εκπρόσωπος Τύπου του πατέρα Τριντό.

Ο Τριντό κατάφερε να «κλέψει» τέλος απο το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον τίτλο του πιο αθλητικού ηγέτη στον κόσμο. Η φωτογραφία που ειχε δημοσίευσε παλαιότερα στα social media να κάνει γιόγκα...στο γραφείο του προκάλεσε ενθουσιασμό, ενώ μεταξύ άλλων παίζει ράγκμπι και μποξ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.