ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θυμάται ότι σκότωσε τους 16 Αφγανούς

Δεν θυμάται ότι σκότωσε τους 16 Αφγανούς

Δε θυμάται ότι καταλήφθηκε από αμόκ και σκότωσε 16 ανθρώπους!

Ο αμερικανός επιλοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς κατηγορείται για τη παραπάνω δολοφονία Αφγανών χωρικών μέσα σε μια βραδιά. Ο δικηγόρος του Τζον Χένρι Μπράουν, αφού συναντήθηκε μαζί του στις φυλακές του Φορτ Λέβενγουερθ δήλωσε ξεκάθαρα ότι:

«Θυμάται την αρχή της βραδιάς και ό,τι ακολούθησε τα γεγονότα, αλλά δεν θυμάται τι συνέβη ανάμεσα στα δύο αυτά χρονικά σημεία» .

Ο 38χρονος υπαξιωματικός, στις 11 Μαρτίου έφυγε από τη βάση του στο Παντζουαγί, στην επαρχία Κανταχάρ, και σκότωσε 16 Αφγανούς σε δύο γειτονικά χωριά, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Στη συνέχεια έκαψε τα πτώματα και επέστρεψε στη βάση του όπου και παραδόθηκε.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ανάκρισης, είναι πιθανόν να είχε καταναλώσει αλκοόλ και αυτό να έπαιξε κάποιον ρόλο στο δολοφονικό αμόκ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον συνήγορο του δεν βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. «Είπε ότι είχε πιει λίγες γουλιές από κάτι, αλλά ότι δεν ήπιε ολόκληρο ποτήρι».

Αφήνοντας να διαφανεί η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει, ο δικηγόρος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί νοσηρή διατάραξη πνευματικών λειτουργιών, διότι εάν αναγνωρισθεί στον κατηγορούμενο θα επισύρει ποινική ανευθυνότητα, αλλά θα επικαλεσθεί διατάραξη συνειδήσεως τη στιγμή των γεγονότων ως ελαφρυντικό στοιχείο.