ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: «Όχι» σε τρίτες δόσεις πριν εμβολιαστούν οι φτωχές χώρες

ΠΟΥ: «Όχι» σε τρίτες δόσεις πριν εμβολιαστούν οι φτωχές χώρες
ΑΡ

Έκκληση για μορατόριουμ στις τρίτες δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, απηύθυνε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε την αναστολή των αναμνηστικών εμβολίων για τον Covid-19 τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μία παύση στις ενισχυτικές δόσεις θα επιτρέψει τουλάχιστον στο 10% του πληθυσμού κάθε χώρας να εμβολιαστεί.

Ορισμένα κράτη, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και η Γερμανία, έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη χορήγηση τρίτης δόσης. Οι φτωχότερες χώρες ωστόσο όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ υστερούν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος μπόρεσαν να χορηγήσουν μόνο 1,5 δόσεις για κάθε 100 άτομα λόγω έλλειψης προσφοράς.

Ο Δρ Tέντρος είπε ότι πρέπει να υπάρξει αντιστροφή αυτού του φαινομένου και ότι η πλειοψηφία των εμβολίων πρέπει πλέον να φθάσει στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

«Κατανοώ την ανησυχία όλων των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την παραλλαγή Δέλτα. Αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι χώρες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς εμβολίων χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερα», πρόσθεσε.

Είναι μια ισχυρή έκκληση από τον ΠΟΥ, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να περιορίσει το «εμβολιαστικό χάσμα» μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος και χαμηλού εισοδήματος.

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού φιλοδοξούσαν να έχει εμβολιαστεί το 10% των ανθρώπων σε κάθε χώρα μέχρι τον επόμενο μήνα, στόχος απίθανο να επιτευχθεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Στην Αϊτή και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό λόγου χάρη, κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει δύο δόσεις του εμβολίου.

Η Ινδονησία, η οποία σημείωσε αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων τους τελευταίους μήνες λόγω της παραλλαγής Δέλτα, έχει εμβολιάσει πλήρως μόνο το 7,9% του πληθυσμού της, σύμφωνα με το Our World in Data.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ άρχισε να εφαρμόζει ένα ενισχυτικό πλάνο εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αρχίσει να προσφέρει τρίτες δόσεις εμβολίων Moderna και Pfizer.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκατομμύρια άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι θα μπορούσαν να δεχθούν ενισχυτικές δόσεις από τον Σεπτέμβριο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει την πολιτική τους για τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς, αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει αρκετές δόσεις για να διανείμει εμβόλια στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας επίσης ότι οι Αμερικανοί μπορούν να εμβολιαστούν πλήρως.

«Σίγουρα αισθανόμαστε ότι είναι μια ψευδής επιλογή και μπορούμε να κάνουμε και τα δύο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δρ Tέντρος καλεί τις πλουσιότερες χώρες να δωρίσουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Τον Μάιο, κάλεσε τα πλουσιότερα έθνη να αναβάλουν τα σχέδια για τη χορήγηση εμβολίων σε παιδιά και εφήβους και αντ 'αυτού να δωρίσουν τα σκευάσματα στις φτωχές χώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.