ΚΟΣΜΟΣ

Τσαντ: Άγριες συγκρούσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και γεωργών με 22 νεκρούς και 18 τραυματίες

Τσαντ
AP Photo

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν το Σάββατο (6/8) σε συγκρούσεις κτηνοτρόφων με γεωργούς στο Τσαντ, 200 χλμ. ανατολικά από την πρωτεύουσα Ντζαμένα, σε περιοχή όπου εκτυλίσσονται φονικές συγκρούσεις μεταξύ φυλών, σύμφωνα με ενημέρωση των τοπικών αρχών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα επεισόδια ξέσπασαν εξαιτίας της διένεξης μεταξύ δύο κοινοτήτων.

H μια κοινώτητα θέλει να εγκατασταθεί στην περιοχή και η άλλη να την εμποδίσει, εξήγησε η Αμίνα Κοτζιάνα, η κυβερνήτρια της επαρχίας Χατζέρ-Λαμί, στο κεντρικό Τσαντ. Συγκρούστηκαν μέλη της φυλής Μπουλαλά, γεωργοί μόνιμα εγκατεστημένοι, με Άραβες, νομάδες κτηνοτρόφους, στο χωριό Ζοανά, εξήγησε.

Ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει «τους 22 νεκρούς και τους 18 τραυματίες», διευκρίνισε η αξιωματούχος.

«Στείλαμε δυνάμεις επιβολής της τάξης το Σάββατο» στην περιοχή για να αποκατασταθεί η ηρεμία, είπε από την πλευρά του ο Αμπντραμάν Κουλαμαλά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι συγκρούσεις μεταξύ φυλών ή κοινοτήτων είναι συχνές στο κεντρικό και στο νότιο Τσαντ, όπου πολλοί κάτοικοι φέρουν οπλισμό. Επεισόδια ξεσπούν συνήθως μεταξύ νομάδων αράβων κτηνοτρόφων και αυτοχθόνων γεωργών, που κατηγορούν τους πρώτους ότι καταστρέφουν τα χωράφια τους για να ταΐσουν.

Γίνονται επαφές με «προεστούς των δύο κοινοτήτων για να δοθεί τέλος σε αυτή την διαρκώς επανερχόμενη σύγκρουση», είπε η κυβερνήτρια της επαρχίας.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως οι αρχές «προχώρησαν στον πλήρη αφοπλισμό των αμάχων» και πρόσθεσε πως υπήρξε «συμφιλίωση» των δύο πλευρών και «η ηρεμία έχει αποκατασταθεί πλήρως» στην περιοχή.

Σε συγκρούσεις μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων είχαν σκοτωθεί 11 άνθρωποι τον Δεκέμβριο και άλλοι 35 τον Φεβρουάριο στο νότιο Τσαντ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σπύρος Φωκάς: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό - Έκκληση για βοήθεια από την οικογένειά του

Ρoή Ειδήσεων