ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ασταμάτητοι οι Ταλιμπάν- Κατέλαβαν νέα πόλη στρατηγικής σημασίας

Κατάληψη νέας πόλης από τους Ταλιμπάν
Φωτογραφία αρχείου
AP

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γκάζνι, κάτι που τους φέρνει 150 χλμ από την Καμπούλ.

Μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γκάζνι την Πέμπτη, σε μια εξέλιξη που τους φέρνει σε απόσταση 150 χλμ από την πρωτεύουσα, Καμπούλ, μετά από ημέρες σκληρών συγκρούσεων και ενώ οι ίδιοι αποκλείουν το ενδεχόμενο να μοιραστούν την εξουσία με την κυβέρνηση.

Η ταχύτητα και η βιαιότητα της προέλασης των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Αφγανιστάν ως προς την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα και να αφήσει την αφγανική κυβέρνηση να δώσει μόνη της τη μάχη.

Τα περάσματα προς την πρωτεύουσα έχουν κατακλυστεί από ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις βίαιες συγκρούσεις, ανέφερε δυτική πηγή ασφαλείας, προσθέτοντας πως είναι άγνωστο κατά πόσον μπορεί να περνούν μαζί τους και μαχητές των Ταλιμπάν.

Με τις τελευταίες από τις διεθνείς δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να αποχωρούν κατά τα τέλη του μήνα, δίνοντας τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον περίπου τα 2/3 της χώρας. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως η πρωτεύουσα θα μπορούσε να πέσει εντός 90 ημερών.

Το Al Jazeera μετέδωσε, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, πως έγινε πρόταση στους Ταλιμπάν να μοιραστούν την εξουσία, αρκεί να σταματήσει η βία. Εκπρόσωποι της αφγανικής κυβέρνησης δεν προέβησαν σε σχετικά σχόλια, ενώ είναι ασαφές κατά πόσον η πρόταση αυτή διαφέρει από όσα είχαν προταθεί στις συνομιλίες που «βάλτωσαν» στο Κατάρ.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είπε πως δεν είχε γνώση για κάποια τέτοια πρόταση, μα απέρριψε κάθε ενδεχόμενο διαμοιρασμού της εξουσίας με μία κυβέρνηση την οποία οι Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζουν. «Δεν θα αποδεχτούμε καμία τέτοια πρόταση επειδή δεν θέλουμε να είμαστε εταίροι με την κυβέρνηση της Καμπούλ. Δεν θα μείνουμε ούτε θα συνεργαστούμε μαζί της, ούτε για μία ημέρα» είπε σχετικά.

Στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν πέρυσι, οι ισλαμιστές μαχητές είχαν συμφωνήσει να μην επιτεθούν στις ξένες δυνάμεις καθώς αυτές αποσύρονταν, με αντάλλαγμα δέσμευση να μην επιτρέψουν το Αφγανιστάν να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς διεθνούς τρομοκρατίας. Επίσης, δεσμεύτηκαν για ειρηνευτικές συνομιλίες, μα δεν έχει υπάρξει πρόοδος, καθώς φαίνονται να επιδιώκουν στρατιωτική νίκη.

Η Γκάζνι βρίσκεται 150 χλμ νοτιοδυτικά της Καμπούλ, στον δρόμο που ενώνει την πρωτεύουσα και την Κανταχάρ. Η κατάληψή της θεωρείται πως ενισχύει το ενδεχόμενο οι Ταλιμπάν να προσπαθήσουν να καταλάβουν την ίδια την Καμπούλ.

Σχεδόν το 1/3 των πρωτευουσών επαρχιών της χώρας είναι πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown - Η μετάλλαξη Δέλτα θέλει κοινή λογική