ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ- Βρετανία στέλνουν χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν για προστασία και εκκένωση αμάχων

Αφγανιστάν
AP

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν δυνάμεις στο Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως θα έστελναν χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν προκειμένου να προστατέψουν και να βοηθήσουν στην εκκένωση αμάχων, καθώς οι Ταλιμπάν βρίσκονται στα πρόθυρα των δύο μεγαλύτερων στρατιωτικών νικών τους από τότε που άρχισαν τη γενική τους επίθεση τον Μάιο.

Απαντώντας στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν, που κλονίζει τον έλεγχο της κυβέρνησης στη χώρα, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα στείλει προσωρινά περίπου 3.000 στρατιώτες μέσα σε 48 ώρες για να βοηθήσουν στην εκκένωση του προσωπικού πρεσβειών. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει περίπου 600 στρατιώτες για να βοηθήσει στην απομάκρυνση πολιτών της και ντόπιων μεταφραστών.

Αν και δεν είναι σπάνιο για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να στέλνουν στρατεύματα για εκκένωση προσωπικού σε εμπόλεμες ζώνες, οι ενισχύσεις αυτές θα μεταβούν στη χώρα μερικές εβδομάδες πριν την αποχώρηση των τελευταίων διεθνών δυνάμεων, που έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας στη χώρα.

Στο μεταξύ, νότια και δυτικά της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν βρίσκονταν κοντά στην κατάληψη της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν: Οι ισλαμιστές μαχητές υποστήριζαν ότι είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη Χεράτ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, και διπλωματική πηγή και ένας μάρτυρας ανέφεραν πως ήταν κοντά στο να καταλάβουν την Κανταχάρ στα νότια. Νωρίτερα την Πέμπτη οι Ταλιμπάν είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν προγεφύρωμα 150 χλμ από την Καμπούλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει πως εάν οι Ταλιμπάν φτάσουν στην πρωτεύουσα οι συνέπειες για τους αμάχους θα ήταν καταστροφικές, ενώ οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown - Η μετάλλαξη Δέλτα θέλει κοινή λογική

Ρoή Ειδήσεων