ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή: Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Σεισμός Αϊτή νεκροί αγνοούμενοι
Associated Press

Αϊτή - Όλες οι ειδήσεις: Σε 304 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε το Σάββατο (14/8) την Αϊτή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας, Τζέρι Τσάντλερ.

Ο προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 227 νεκρούς.

«Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αυξήθηκε σε 227, από τους οποίους 158 καταγράφηκαν στον νότο. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι», είχε γράψει νωρίτερα η υπηρεσία στο Twitter.

«Οι πρώτες επιχειρήσεις, που διεξήχθησαν τόσο από τους επαγγελματίες διασώστες όσο και από μέλη του πληθυσμού, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί άνθρωποι από τα ερείπια. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματίες», πρόσθεσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

«Πολλοί θάνατοι, τεράστιες ζημιές», δηλώνει ο πρωθυπουργός

Λίγη ώρα μετα τα 7,2 Ρίχτερ, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας είχε ανακοινώσει πως τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών που συγκλόνισε την Αϊτή το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) προκάλεσε «πολλές» ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες ζημιές στις νότιες περιοχές της χώρας της Καραϊβικής, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί μέσω Twitter.

«Απευθύνω έκκληση για πνεύμα αλληλεγγύης και δέσμευσης όλων των Αϊτινών, προκειμένου να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δραματική κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αϊτή

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα μετά τον σεισμό των 7,2 βαθμών που συγκλόνισε τη χώρα το πρωί.

Ο σεισμός των 7,2 βαθμών είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα από τη πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ντόπιοι καταγράφουν τα συντρίμμια διαφόρων κτιρίων, μεταξύ αυτών μιας εκκλησίας στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μια λειτουργία, στην κοινότητα Λες Ανγκλές.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε το Σάββατο (14/8) τη «λύπη» του και υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή.

«Μου προκάλεσε λύπη ο καταστροφικός σεισμός», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει «άμεση ανταπόκριση» από πλευράς της κυβέρνησής του, για να «αποτιμηθούν οι ζημιές» και να «προσφερθεί βοήθεια» στους πληγέντες και στις αρχές στο Πορτ-ο-Πρενς.

Εικόνες από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δεκαπενταύγουστος των Ελλήνων και της Ορθοδοξίας - Οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στη Χώρα μας