ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Διπλωματικό διάλογο με τους Ταλιμπάν θα επιχειρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Αφγανιστάν: Διπλωματικό διάλογο με τους Ταλιμπάν θα επιχειρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση
AP | Johanna Geron

Η πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στο Αφγανιστάν με το πέρασμα της εξουσίας της χώρας στους Ταλιμπάν, έγινε από την ΕΕ κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Γιοζέπ Μπορέλ, προτεραιότητα για την ΕΕ είναι η ασφαλής αποχώρηση από την χώρα των Ευρωπαίων πολιτών και των περίπου 400 συνεργατών της ΕΕ στην Καμπούλ.

Θα υπάρξει όπως τόνισε μια επιχείρηση φυγάδευσης, σε συνεργασία με την Ισπανία (μεταφορά), Ιταλία (γέφυρα) και Γαλλίας(ασφάλεια επί του εδάφους), αλλά όπως τόνισε για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει διπλωματικός διάλογος με το νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι δυο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν σε διάλογο προκειμένου:

  • να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των τοπικών συνεργατών της,
  • να σεβαστούν οι Ταλιμπάν τις γυναίκες και τα κορίτσια
  • να μην κινδυνεύσουν οι δημοσιογράφοι, οι διανοούμενοι και οι πολιτικοί ηγέτες ως θύματα εκδίκησης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης. Όπως τονίστηκε, η ΕΕ θα συνεχίσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

«Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

«Αυτό είναι το συμπέρασμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης», πρόσθεσε ο Μπορέλ. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε» τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε, ενώ ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την ΕΕ φτάνουν περίπου τα 400 άτομα συν τις οικογένειές τους. Σημείωσε, επίσης, ότι για να οργανωθεί η «ασφαλής» και «με τάξη» αναχώρησή τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη. «Πρέπει να καλέσουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους», είπε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατέληξε λέγοντας ότι πολλά είναι τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν», είπε, τονίζοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Η πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν - Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό

Ρoή Ειδήσεων