ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία ζητά από τη Χιλή έκδοση τριών πρώην στρατιωτικών που βρέθηκαν ένοχοι για δολοφονίες

Ιταλία Χιλη
Φωτογραφία αρχείου
AP

Η Ιταλία ζητεί από τη Χιλή την έκδοση τριών πρώην στρατιωτικών που κρίθηκαν ένοχοι για δολοφονίες στο πλαίσιο της Επιχείρησης Κόνδωρ.

Το ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε επίσημα το Σάββατο στη Χιλή αίτημα έκδοσης τριών πρώην μελών των ένοπλων δυνάμεων της χώρας της Λατινικής Αμερικής που έχουν καταδικαστεί να εκτίσουν ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Ιταλία για τις δολοφονίες δύο Ιταλών, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Το αίτημα ακολουθεί την επικύρωση από το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο τον Ιούλιο της ετυμηγορίας και της ποινής ισόβιας κάθειρξης που επιβλήθηκε στον συνταγματάρχη Ραφαέλ Φρανσίσκο Αουμάδα Βαλντεράμα, τον υπαξιωματικό Ορλάντο Βάσκες Μορένο και στον λοχία Μανουέλ Βάσκες Τσαουάν. Κρίθηκαν ένοχοι για τις δολοφονίες του Χουάν Χοσέ Μοντίλιο και του Ομάρ Βεντουρέλι, πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια, το 1973, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Κόνδωρ, του μυστικού σχεδίου των λατινοαμερικάνικων δικτατοριών που εκτελέστηκε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων τους που ανήκαν στην αριστερά.

Η Ιταλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια υπέγραψε το αίτημα σύλληψης και έκδοσης των κατηγορουμένων, το οποίο εστάλη στην πρεσβεία της Ιταλίας στο Σαντιάγο, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI. Η Επιχείρηση Κόνδωρ αποτελούσε συντονισμένο σχέδιο καταστολής των αριστερών αντιφρονούντων, που έθεσαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου τα στρατιωτικά καθεστώτα της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Βραζιλίας, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης και της Χιλής — που κυβερνούσε τότε ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ.

Η δίκη στη Ρώμη των τριών Χιλιανών, καθώς άλλων 24 πρώην μελών των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας χωρών της Λατινικής Αμερικής – μόνο ένα από τα πρόσωπα αυτά ζει στην Ιταλία –, άρχισε το 2015 και κατέληξε στην αθώωση των περισσότερων από τους κατηγορούμενους. Τέσσερα χρόνια αργότερα, εφετείο επέβαλε σε όλους όσοι καταδικάστηκαν και ήταν ακόμη στη ζωή ποινή ισόβιας κάθειρξης. Την απόφαση αυτή επικύρωσε το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας τον Ιούλιο.

Ο Χουάν Χοσέ Μοντίλιο ήταν φοιτητής ενταγμένος στην οπλισμένη φρουρά που είχε αναλάβει την προστασία του Σαλβαδόρ Αγιέντε. Ο Ομάρ Βεντουρέλι ήταν ιερέας και μέλος του διδακτικού προσωπικού του καθολικού πανεπιστημίου της Τεμούκο, στη νότια Χιλή. Ανήκε σε χριστιανοσοσιαλιστικό κόμμα της εποχής. Ο Χουάν Χοσέ Μοντίλιο συνελήφθη την ημέρα του πραξικοπήματος του Πινοτσέτ εναντίον του Αγιέντε, προτού τουφεκιστεί μαζί με άλλους υποστηρικτές του προέδρου της αριστεράς. Ο Ομάρ Βεντουρέλι είναι σίγουρο πως έπεσε στα χέρια του επίφοβου «Καραβανιού του Θανάτου», τάγματος εκτελεστών που δολοφόνησε δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Συνολικά 23 Ιταλοί, οι οποίοι ζούσαν στη Χιλή, στη Βολιβία, στο Περού και στην Ουρουγουάη, δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Κόνδωρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκτάκτως στο νοσοκομείο η Ματίνα Παγώνη