ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες χώρες έχουν στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

αεροδρόμιο Καμπούλ
AP

Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σε εξέλιξη παραμένει το «θρίλερ» της επιχείρησης εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, με ισχυρές δυνάμεις ξένων χωρών να είναι παρούσες για να συνδράμουν στην αποπεράτωσή της, ενώ είναι άγνωστο τι θα συμβεί ακριβώς με την προθεσμία αποχώρησης, η οποία δεν παρατάθηκε στη G7 της Τρίτης.

Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία, με περίπου 6.000 στρατιώτες παρόντες. Επίσης, αμερικανικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα περιπολούν στους ουρανούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από 1.000 στρατιώτες στο αεροδρόμιο, περιλαμβανομένης της 16ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (16 Air Assault Brigade).

Μικρότερες δυνάμεις έχουν και άλλες χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Τουρκία. Η Νορβηγία έχει και αυτή επίσης παρουσία, με ένα νοσοκομείο στην αεροπορική βάση.

Το ΝΑΤΟ λέει πως έχει περίπου 800 συμβασιούχους (contractors) επί του πεδίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στο αεροδρόμιο.

Όσον αφορά στην τουρκική παρουσία, τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι έχει στηθεί ένα «αρχηγείο Άγκυρας» για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, και υπάρχει συνεργασία με άλλους ξένους στρατιώτες. Σε αυτό το πλαίσιο διανέμονται τρόφιμα και νερό, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι των αδειών πτήσης και των διαβατηρίων αυτών που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Δεν υπήρξε συμφωνία στη G7 για παράταση της προθεσμίας αποχώρησης στις 31 Αυγούστου την Τρίτη. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος, σύμφωνα με αναφορές ΜΜΕ το απόγευμα της Τρίτης, εξακολουθούσε να ακολουθεί τη σύσταση του Πενταγώνου για απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων τη συγκεκριμένη ημερομηνία, εφόσον οι Ταλιμπάν συνεργάζονταν, έστειλε τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, να συναντήσει τον ηγέτη των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ στην Καμπούλ τη Δευτέρα.

Από πλευράς τους οι Ταλιμπάν είπαν την Τρίτη πως ήθελαν οι εκκενώσεις να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 31 Αυγούστου και ότι δεν θα συμφωνούσαν σε παράταση.

Με πληροφορίες από BBC, Hurriyet Daily News, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown στους ανεμβολίαστους μέχρι τον Μάρτιο του 2022 - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr