ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ σε επιφυλακή για περισσότερες επιθέσεις μετά το μακελειό στην Καμπούλ

Αφγανιστάν επιθέσεις
AP

Σε ετοιμότητα οι αμερικανικές δυνάμεις μετά τη φονική επίθεση με τους 85 νεκρούς στην Καμπούλ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που βοηθούν στην απομάκρυνση των Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα ήταν σε ετοιμότητα για περισσότερες επιθέσεις την Παρασκευή, αφού μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους είχε ως αποτέλεσμα 85 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιωτικοί, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, επικεφαλής της US Central Command, είπε πως οι Αμερικανοί διοικητές ήταν σε επιφυλακή για περισσότερες επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος, περιλαμβανομένων πιθανώς ρουκετών ή βομβών σε αυτοκίνητα, με στόχο το αεροδρόμιο.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε προετοιμασμένοι» είπε ο Μακένζι, προσθέτοντας πως έχουν υπάρξει ένας βαθμός διαμοιρασμού πληροφοριών με τους Ταλιμπάν και πως πιστεύει ότι «κάποιες επιθέσεις έχουν αποτραπεί από αυτούς».

Οι δύο εκρήξεις και πυροβολισμοί της Πέμπτης σημειώθηκαν κοντά στις πύλες του αεροδρομίου, όπου έχουν συγκεντρωθεί για να προσπαθήσουν να μπουν στο αεροδρόμιο και σε πτήσεις εκκένωσης από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της χώρας στις 15 Αυγούστου.

Αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμο για την ολοκλήρωση των εκκενώσεων των πολιτών τους και ευάλωτων Αφγανών και την απομάκρυνσή τους από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου, προθεσμία που έχει τεθεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το Ισλαμικό Κράτος, εχθρός των ισλαμιστών Ταλιμπάν, καθώς και της Δύσης, υποστήριξε ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας του είχε στοχοποιήσει «μεταφραστές και συνεργάτες του αμερικανικού στρατού».

Η επίθεση φέρνει στο προσκήνιο το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Δύσης ως προς το Αφγανιστάν: Οι επαφές και η αλληλεπίδραση με τους Ταλιμπάν, που για πολύ καιρό αντιμετώπιζαν ως εχθρούς, ίσως να είναι η καλύτερή τους ελπίδα να αποτρέψουν την μετατροπή της χώρας σε «φυτώριο» ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας και στέλεχος των Ταλιμπάν είπαν πως οι νεκροί Αφγανοί είχαν αυξηθεί στους 72, μεταξύ των οποίων 28 Ταλιμπάν, αν και εκπρόσωπος των Ταλιμπάν αργότερα αρνήθηκε πως σκοτώθηκαν μαχητές τους που φύλαγαν την περίμετρο του αεροδρομίου.

Ο Μπάιντεν είπε το βράδυ της Πέμπτης πως είχε δώσει εντολή στο Πεντάγωνο να εκπονήσει σχέδια για πλήγματα εναντίον του ISIS-K, του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2021: Άνοδος σε 429 σχολές, πτώση σε 112 - Ποια... έπεσε από τα 19.550 μόρια στα 10.549