ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ τις επόμενες ημέρες

Καμπούλ στρατιώτες
AP

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε πως είναι πιθανή μια νέα επίθεση στην Καμπούλ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε πως υπάρχει ενδεχόμενο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Παρασκευή.

Όπως είπε στον Αμερικανό πρόεδρο η ομάδα εθνικής ασφαλείας του, λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των μελών του προσωπικού των ΗΠΑ και άλλων στο αεροδρόμιο της πόλης. «Οι επόμενες λίγες ημέρες αυτής της αποστολής θα είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος μέχρι τώρα» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις αναζητούν πιθανούς στόχους του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν (ISIS-K). Η εν λόγω οργάνωση (Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν) ισχυρίστηκε ότι ήταν πίσω από τη φονική επίθεση της Πέμπτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε πως, παρά τις απειλές, τα αμερικανικά στρατεύματα θα συνέχιζαν με την επιχείρηση εκκένωσης μέχρι τις 31 Αυγούστου. Η επιχείρηση, όπως είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, θα έδινε προτεραιότητα στους εναπομείναντες Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν.

Η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μπει στην «πιο επικίνδυνη» φάση της αποστολής τους στο Αφγανιστάν, επειδή περιλαμβάνει μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού πίσω στη χώρα. Επίσης, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα κυνηγήσουν τους υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ερωτηθείσα για το αν ο Μπάιντεν θα ήταν ικανοποιημένος με τη σύλληψή τους, απάντησε πως «νομίζω πως αποσαφήνισε ότι δεν θέλει να ζουν άλλο στον κόσμο μας».

Όπως είπε η Ψάκι, οι ΗΠΑ θα έχουν επαφές με τους Ταλιμπάν για να διασφαλίσουν τον απεγκλωβισμό με ασφάλεια ανθρώπων από το Αφγανιστάν μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με τους διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσει μέσα για πολίτες τρίτων χωρών και Αφγανούς με βίζα να φύγουν από τη χώρα ακόμη και μετά το τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας», δήλωσε η Ψάκι. «Ένα μέρος αυτού θα είναι βέβαια να έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση και επαφές με τους Ταλιμπάν».

Η Ψάκι είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στον ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να έχει συνομιλίες με διεθνείς εταίρους για να καθορίσουν πώς θα μοιάζει η πορεία προς τα εμπρός στο Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να ηγηθεί της διαδικασίας μετεγκατάστασης των Αφγανών που έφυγαν από τη χώρα τους και καταφθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ήδη το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εργάζεται στενά με τις υπηρεσίες σε όλη την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μας, διπλωματών, της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών και επαγγελματιών επιβολής του νόμου και πολλούς άλλους για να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι Αφγανοί ελέγχονται και εξετάζονται πριν τους επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Τζεν Ψάκι στους δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Sputnik

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 3.076 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 22 νεκροί σε 24 ώρες, στους 337 οι διασωληνωμένοι