ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν εξουθενωμένοι την Καμπούλ - «Θα επιστρέψουμε» λέει ο Τζόνσον

Βρετανοί στρατιώτες  Αφγανιστάν Καμπούλ Μπόρις Τζόνσον
Οι Βρετανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την αφγανική πρωτεύουσα
Associated Press/Jonathan Gifford

Οι τελευταίοι στρατιώτες εγκατέλειψαν την Καμπούλ, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η χώρα του θα «επιστρέψει» στο Αφγανιστάν.

Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν εξουθενωμένοι τη Καμπούλ με την τελευταία πτήση του Ηνωμένου Βασιλείου από την αφγανική πρωτεύουσα, την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι η Βρετανία «θα επιστρέψει» στο Αφγανιστάν.

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν βίντεο και εικόνες που δημοσιεύτηκαν χθες από το βρετανικό Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών και το υπουργείο Άμυνας, τα οποία δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, όπως γράφει η εφημερίδα Daily Mail.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να διατηρήσουμε τα οφέλη ων τελευταίων 20 ετών».

Βρετανία στρατιώτες Καμπούλ
Οι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν την ΚαμπούλAssociated Press/Jonathan Gifford

Παράλληλα, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η επίθεση με drone σκότωσε δύο «ενορχηστρωτές» της διπλής βομβιστικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους που αιματοκύλησε το αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη Πέμπτη. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 170 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων13 Αμερικανών στρατιωτών, δύο Βρετανών και ενός παιδιού Βρετανού υπηκόου.



Ο Βρετανός στρατηγός, σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς υποστήριξε ότι η διπλή επίθεση αυτοκτονίας έρχεται να υπογραμμίσει την απειλή του ISIS στη Βρετανία. «Η διπλή βομβιστική επίθεση αποδεικνύει ότι το Iσλαμικό Κράτος αποτελεί κίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ στο εσωτερικό και για τα συμφέροντά μας στο εξωτερικό», τόνισε.

Χθες το βράδυ, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ της τελευταίας βρετανικής πτήση μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού από το Αφγανιστάν.

«Η τελευταία πτήση που μετέφερε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου αναχώρησε από την Καμπούλ. Σε όλους εκείνους που υπηρέτησαν τόσο γενναία υπό καθεστώς τεράστιας πίεσης και υπό φρικτές συνθήκες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πιο ευάλωτους αμάχους, τους ευχαριστούμε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Νωρίτερα χθες, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν Λόρι Μπρίστοου δήλωσε ότι η Βρετανία απομάκρυνε σχεδόν 15 χιλιάδες Βρετανούς και Αφγανούς από την Καμπούλ τις τελευταίες 15 ημέρες.

Παρίσι και Λονδίνο προτείνουν ζώνη ασφαλείας στην Καμπούλ

Την ίδια ώρα, Γαλλία και Βρετανία θα καταθέσουν αύριο ψήφισμα στην έκτακτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν προτείνοντας τον καθορισμό μιας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ σε μια προσπάθεια προστασίας των ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η πρόταση ψηφίσματός μας στοχεύει στον καθορισμό μίας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ, υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», υποστήριξε ο ένοικος των Ηλυσίων σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Le Journal du Dimanche».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε χθες από το Ιράκ ότι, το Παρίσι διεξάγει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν και την πιθανή απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν τερματίσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες που φρουρούν το αεροδρόμιο στην Καμπούλ αναμένεται να αποσυρθούν έως την προθεσμία της ερχόμενης Τρίτης που έχει οριστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Φόβοι για νέα επίθεση τζιχαντιστών

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες Σάββατο για μια «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καλώντας τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από την περιοχή, δύο ημέρες μετά την επίθεση που άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς στην ίδια τοποθεσία. «Εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και αξιόπιστης απειλής, όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (...) πρέπει να φύγουν από εκεί το ταχύτερο δυνατό», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ σε μήνυμα προειδοποίησης.

Η απειλή αφορά συγκεκριμένα «την Νότια πύλη, την πύλη νέο υπουργείο Εσωτερικών και την πύλη κοντά στο βενζινάδικο Πανσίρ βορειοδυτικά του αεροδρομίου», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανόν» να σημειωθεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός των επόμενων ωρών καθώς η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Οι συνεχείς απειλές για βομβιστικές επιθέσεις έχουν διαταράξει τις τελευταίες ημέρες τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης Αμερικανών από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου, αναγκάζοντάς τους Αμερικανούς να συνεργαστούν στενότερα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τώρα ελέγχουν τη χώρα, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας ακόμη αιματηρής επίθεσης.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι χθες Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (ώρες Ελλάδας) περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με πτήσεις του αμερικανικού στρατού και της συμμαχίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φθιώτιδα: Πήγαν για διάρρηξη ιστιοπλοϊκού αλλά έπεσαν επάνω σε... ΟΥΚά