ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αγοράς νέων S-400 ο Ερντογάν

Ερντογάν
AP

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ζήτημα αγοράς νέων ρωσικών πυραύλων.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αγοράς νέων ρωσικών πυραύλων S-400 ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τις επισκέψεις του στο Σεράγεβο και το Μαυροβούνιο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, για τις δηλώσεις που έχουν γίνει από Ρώσους επισήμους περί απόκτησης και δεύτερου πακέτου S – 400 κλπ, είπε: «Εμείς δεν έχουμε αμφιβολίες. Εμείς με τη Ρωσία έχουμε συνεργασίες και για τα S-400 και στην αμυντική βιομηχανία έχουμε κάνει πολλά βήματα… Να σας πω και κάτι ακόμα εναλλακτικά. Πχ έχουμε χρησιμοποιήσει τα ρωσικά Ilyushin στις τελευταίες πυρκαγιές και συζητήσαμε, στην τελευταία μας επικοινωνία, και αυτό το θέμα. Και όλα αυτά τα θέματα, θα τα συζητήσουμε όταν επισκεφτώ την Ρωσία».

Σχετικά με τα περί ανάληψης της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ, ο Ερντογάν είπε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και αν ζητηθεί, θα εξετάσουν το αίτημα για την διοίκηση του αεροδρομίου, αλλά προέχει η ασφάλεια του».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν πέρασε η ασφάλεια στους Ταλιμπάν είδατε τι έγινε, 200 νεκρούς είχαμε. Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί σε τέτοιο περιβάλλον και να συμμετέχει σε ενέργειες όπου θα μετατραπεί σε λίμνη αίματος».

Σε ερώτηση για το αν η Τουρκία επιδιώκει μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν, όπως αυτή της Λιβύης, απάντησε «δεν αποκλείω να γίνει μια συμφωνία όπως της Λιβύης. Μπορούμε να συνάψουμε μια παρόμοια. Φτάνει να έχουμε απέναντι μας κάποιον υπεύθυνο. Αν υπάρχει, γιατί να μην το κάνουμε. Το δικό μας μέλημα είναι να λύνουμε προβλήματα».

Πηγή: Ertnews