ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπος με «ανεπανόρθωτα» προβλήματα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, λέει η Ρωσία

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
AP

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με «ανεπανόρθωτα» προβλήματα λόγω παλαιού υλικού, προειδοποίησε Ρώσος αξιωματούχος.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα μπορούσε να υποστεί «ανεπανόρθωτα» προβλήματα εξαιτίας πεπαλαιωμένου εξοπλισμού και hardware, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος.

Ο Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, αρχιμηχανικός στη διαστημική εταιρεία Energia, που έχει την πρωτοκαθεδρία ως προς την ανάπτυξη του ρωσικού τμήματος του ISS, είπε σε κρατικά ΜΜΕ ότι τουλάχιστον το 80% των συστημάτων πτήσης του ρωσικού τμήματος έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους. Επίσης πρόσθεσε ότι έχουν εντοπιστεί μικρές ρωγμές που θα μπορούσαν να χειροτερέψουν στο πέρασμα του χρόνου.

Η Ρωσία έχει πολλές φορές εκφράσει προβληματισμούς για το υλικό του σταθμού και έχει πει ότι ενδεχομένως να αποσυρθεί από τον ISS μετά το 2025.

«Κυριολεκτικά μία ημέρα μετά την πλήρη εξάντληση των συστημάτων, μπορεί να αρχίσουν ανεπανόρθωτες αστοχίες» είπε ο πρώην κοσμοναύτης, προειδοποιώντας ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του σταθμού έχει γεράσει και σύντομα θα χρειαζόταν να αντικατασταθεί.

Παράλληλα τόνισε ότι «επιφανειακές» ρωγμές είχαν εντοπιστεί στο ρωσικό τμήμα Zarya, το οποίο είχε εκτοξευτεί το 1998 και είναι ένα από τα παλαιότερα του ISS. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για αποθηκευτικούς σκοπούς.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Mίκης Θεοδωράκης: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του λίγες ώρες πριν φύγει από τη ζωή

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Τα πρώτα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. – Τα βίντεο και οι μαρτυρίες