ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Τα McDonald’s στο Όρεγκον προσλαμβάνουν 14χρονους λόγω έλλειψης εργατικών χεριών

Kατάστημα των ΜcDonald's στις ΗΠΑ
Kατάστημα των ΜcDonald's στις ΗΠΑ
ΑΡ

Ένα υποκατάστημα της McDonald's στο Όρεγκον των ΗΠΑ καλεί παιδιά 14 και 15 ετών να υποβάλουν αίτηση για δουλειά στο εστιατόριο εν μέσω έλλειψης εργαζομένων στην αλυσίδα φαστ-φουντ.

Το εστιατόριο της οδού Biddle στο Mέντφορντ έβαλε μία ανακοίνωση έξω από το κατάστημά του πριν από δύο εβδομάδες, καλώντας εφήβους να υποβάλουν αίτηση για δουλειά.

Έκτοτε, οι αιτήσεις αυξήθηκαν, ενώ σύμφωνα με τους υπευθύνους η σχετική αίτηση συμμορφώνεται με την εργατική νομοθεσία.Η είδηση που προκάλεσε αντιδράσεις είδε το φως την ώρα που πολλά ταχυφαγεία και άλλα καταστήματα στις ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν τις κενές θέσεις παρά την χαλάρωση των περιορισμών.

Η Χέδερ Κένεντι, υπεύθυνη του εστιατορίου Medford, δήλωσε στο Business Insider ότι ανάλογες ελλείψεις προσωπικού είναι «ανήκουστες» στην 40χρονη ιστορία της οικογένειάς της με τα franchise των McDonald's.

Αρχικά προσπάθησε να προσελκύσει περισσότερους εργαζόμενους αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό του εστιατορίου στα 15 δολάρια, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Η ίδια είπε ότι έλαβε περισσότερες από 25 νέες αιτήσεις από τότε που άνοιξε τις πόρτες του εστιατορίου σε άτομα κάτω των 16 ετών. Η McDonald's αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση, υπεύθυνοι του κολοσσού ωστόσο είπαν στο BBC ότι όλα τα καταστήματά του ακολουθούν βέλτιστες πρακτικές πρόσληψης.

Τα McDonald's ανακοίνωσαν επίσης πρόσφατα ότι θα αυξήσουν τους ωριαίους μισθούς για να φτάσουν κατά μέσο όρο τα 15 δολάρια την ώρα στα εστιατόρια της εταιρείας σε όλη τη χώρα. Δεν είναι η πρώτη αλυσίδα γρήγορου φαγητού που καλεί νεότερους εργαζόμενους να καλύψουν τα κενά προσωπικού.

Τα υποκαταστήματα της Burger King και της Wendy's έκαναν πρόσφατα παρόμοιες ανακοινώσεις. Και σύμφωνα με αναφορές, η αλυσίδα Texan Layne's Chicken Fingers προωθεί εργαζόμενους στην εφηβεία και στην ηλικία των 20 ετών σε διευθυντικές θέσεις, εν μέσω έλλειψης πιο έμπειρων εργαζόμενων.

Οι εργατικοί νόμοι των ΗΠΑ διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, αλλά στο Όρεγκον, τα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω επιτρέπεται να εργάζονται σε μη επικίνδυνες εργασίες, όπως η υπηρεσία τροφίμων, εφόσον οι ώρες τους είναι περιορισμένες για να μπορούν να πηγαίνουν σχολείο και να ξεκουράζονται επαρκώς.

Παρ’όλα αυτά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο - ο μέσος όρος ηλικίας ενός μισθωτού εργαζόμενου McDonald's στις ΗΠΑ είναι τα 27 έτη, σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας θέσεων εργασίας Zippia.

Προς το παρόν υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ καθώς ο φόβος για τον κορονοϊό, τα κλειστά σχολεία και η έλλειψη διαθέσιμης φροντίδας παιδιών κρατά τους εργαζόμενους στο σπίτι.

Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν επίσης «κατηγορήσει» για το φαινόμενο τα γενναιόδωρα ομοσπονδιακά κονδύλια που δόθηκαν εν μέσω πανδημίας - τα οποία παρέχουν επιπλέον 300 δολάρια κάθε εβδομάδα - αν και αυτά έχουν λήξει σε πολλές πολιτείες.

Η κάλυψη κενών θέσεων εργασίας με χαμηλότερη εξειδίκευση και χαμηλότερη αμοιβή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, οδηγώντας εταιρείες όπως η Walmart και η Amazon να προσφέρουν μπόνους και υψηλότερους αρχικούς μισθούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκίνηση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη - Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Τα πρώτα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. – Τα βίντεο και οι μαρτυρίες

Μίκης Θεοδωράκης: Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»

Mad Clip: Η πρώτη ανάρτηση της Ελένης Φουρέιρα μετά τον θάνατό του (photo)