ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ανθρωποκυνηγητό για τους 6 Παλαιστίνιους - Πώς απέδρασαν από φυλακή υψίστης ασφαλείας

απόδραση Ισραήλ Γκιλμπόα
Τρύπα έξω από τα τείχη της φυλακής Γκιλμπόα στο Ισραήλ
AP

Σε εξέλιξη τεράστιο ανθρωποκυνηγητό μετά την απόδραση από τη φυλακή Γκιλμπόα.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν αρχίσει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για έξι Παλαιστίνιους κρατούμενους που απέδρασαν από φυλακή υψίστης ασφαλείας της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι δράστες θεωρείται ότι έσκαψαν μια σήραγγα από το κελί τους μέσα σε διάστημα αρκετών μηνών, που οδηγούσε σε έναν δρόμο έξω από τα τείχη της φυλακής Γκιλμπόα. Αγρότες τους είδαν να τρέχουν σε χωράφια και ειδοποίησαν τις αρχές.

Μεταξύ των των δραπετών είναι ένας πρώην αρχηγός της «Ταξιαρχίας Μαρτύρων του Αλ Ακσά» και πέντε μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ισραηλινός αξιωματούχος περιέγραψε την απόδραση ως μια «μεγάλη αποτυχία ασφαλείας και πληροφοριών». Από πλευράς τους παλαιστινιακές οργανώσεις την χαρακτήρισαν «ηρωική».

Ο συναγερμός χτύπησε στη φυλακή Γκιλμπόα, που βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ και είναι γνωστή ως «Το Χρηματοκιβώτιο», όταν οι αρχές έλαβαν τις αναφορές από τους αγρότες της περιοχής για «ύποπτες φιγούρες» σε κοντινά χωράφια. Ακολούθησε καταμέτρηση και διαπιστώθηκε πως έλειπαν έξι.

Θεωρείται πως οι έξι δραπέτες κατάφεραν να βγουν από το κελί που μοιράζονταν σκάβοντας μια τρύπα στο πάτωμα του μπάνιου. Το τούνελ κατέληξε μόλις έξω από τη φυλακή. Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν αξιωματούχους να επιθεωρούν μια μικρή τρύπα κάτω από έναν νεροχύτη και άλλη μία στη μέση ενός χωματόδρομου δίπλα στα τοιχώματα της φυλακής. Η Jerusalem Post μετέδωσε πως οι κρατούμενοι είχαν χρησιμοποιήσει ένα σκουριασμένο κουτάλι που έκρυψαν πίσω από ένα πόστερ.

Η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ, στο μεταξύ, είπε ότι θεωρούσε πως ήταν σε επαφή με άτομα εκτός της φυλακής, χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο που τους είχαν περάσει, και μετά τους μάζεψε ένα αυτοκίνητο.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στη Ραφήνα: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος από μπαλκόνι πολυκατοικίας

Mad Clip: Σήμερα στις 16:30 η κηδεία του, σε live streaming στο Youtube - Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχεται η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας - Ισχυρή προειδοποίηση για την Εύβοια