ΚΟΣΜΟΣ

Νόμιμο χρήμα το Bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ

Ελ Σαλβαδόρ Bitcoin
AP

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.

Το Ελ Σαλβαδόρ κατέστη την Τρίτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου πειράματος, το οποίο όμως έχει πολλούς επικριτές, που θεωρούν ότι θα μπορούσε να «τροφοδοτήσει» το ξέπλυμα χρήματος.

Του σχεδίου ηγείται ο νεαρός και δημοφιλής πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση 400 εκατ. δολαρίων ετησίως σε χρεώσεις για εμβάσματα, που στέλνονται κυρίως από τις ΗΠΑ. Πέρυσι μόνο τα εμβάσματα στο Ελ Σαλβαδόρ ανέρχονταν σε περίπου 6 δισ. δολάρια, ή 23% του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες του Σαλβαδόρ είναι επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση του Bitcoin και ανησυχούν για τον ευμετάβλητο χαρακτήρα του κρυπτονομίσματος, για το οποίο υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Άλλοι πάντως είναι αισιόδοξοι.

Εν όψει του λανσαρίσματος, η κυβέρνηση της χώρας εγκαθιστούσε ήδη ΑΤΜ με το ψηφιακό πορτοφόλι Chivo, που θα επιτρέπει τη μετατροπή του κρυπτονομίσματος σε δολάρια και τις αναλήψεις χωρίς χρέωση – ωστόσο ο Μπουκέλε τη Δευτέρα επεδίωξε να ηρεμήσει τα πνεύματα και μειώσει τις προσδοκίες για γρήγορα αποτελέσματα, ζητώντας υπομονή.

«Όπως όλες οι καινοτομίες, η διαδικασία του Ελ Σαλβαδόρ για το Bitcoin έχει καμπύλη εκμάθησης. Κάθε δρόμος προς το μέλλον είναι έτσι, και δεν θα επιτευχθούν όλα σε μία ημέρα, ή σε έναν μήνα» δήλωσε ο Μπουκέλε μέσω Twitter, όπου καταφεύγει συχνά για να εκθειάσει τα επιτεύγματά του ή να καταφερθεί εναντίον των αντιπάλων του.

Τη Δευτέρα το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε τα πρώτα 400 του bitcoins, στέλνοντας προσωρινά τις τιμές 1,49% πάνω, ξεπερνώντας τα 52.680 δολάρια. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω κρυπτονόμισμα είναι περιβόητο για τον ευμετάβλητο χαρακτήρα του: Την άνοιξη αυτή και μόνο, ξεπέρασε τα 64.000 τον Απρίλιο και έπεσε στα 30.000 τον Μάιο.

Κάποιοι αναλυτές φοβούνται πως το να καταστεί το Bitcoin νόμιμο χρήμα, δίπλα στο δολάριο των ΗΠΑ, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις επιδιώξεις του Ελ Σαλβαδόρ για συμφωνία χρηματοδότησης ύψους ενός δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Οριστική δικαστική απόφαση - Καμία ανάμειξη στην κηδεία από την οικογένεια

Κορονοϊός: Οι άγνωστες παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer - Τι έδειξε νέα έρευνα

Ένοπλες Δυνάμεις: «Μολών Λαβέ» στον Ερντογάν - Έτσι απαντούν στα περί αποστρατικοποίησης νησιών