ΚΟΣΜΟΣ

Υπό το βλέμμα του Κιμ: Γιγαντιαία, μα χωρίς πυραύλους, η παρέλαση στη Βόρεια Κορέα

Βόρεια Κορέα παρέλαση
AP

Μεγάλη παρέλαση έλαβε χώρα στη Βόρεια Κορέα για τα 73 χρόνια από την ίδρυση της χώρας.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια γιγαντιαία παρέλαση για τους εορτασμούς των 73 ετών από την ίδρυσή της, με στρατιώτες και πολίτες να παρελαύνουν με εντυπωσιακή ακρίβεια, αλλά χωρίς την χαρακτηριστική επίδειξη φέτος μεγάλων οπλικών συστημάτων της Πιονγκγιάνγκ.

Η παρέλαση έγινε στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγκγιάνγκ το βράδυ της Τετάρτης, με αστυνομικούς, στρατιώτες και εργαζομένους με στολές βιοχημικής προστασίας να βαδίζουν σε άψογους σχηματισμούς. Στην παρέλαση συμμετείχαν και πολλά οχήματα, μεταξύ των οποίων τρακτέρ, καθώς και ζώα (άλογα και σκύλοι).

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, παρέστη στην παρέλαση και εθεάθη με ένα κοστούμι δυτικού τύπου, αν και δεν μίλησε στο κοινό. Αντ’αυτού μίλησε ο Ρι Ιλ Χουάν, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, δηλώνοντας πως «ακόμα και αν η χώρα μας πέρασε προκλήσεις άνευ προηγουμένου και δυσκολίες που καμία άλλη χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει στον κόσμο, δεν άλλαξε τον δρόμο της».

Παρά τον μειωμένο μιλιταριστικό χαρακτήρα (σε σχέση με άλλες χρονιές) της παρέλασης, ο Ρι αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της χώρας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της «με κάθε δυνατό μέσον». Επίσης έγινε μια τεράστια επίδειξη με πυροτεχνήματα.

Ειδικοί λένε πως η φετινή παρέλαση αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα, καθώς η οικονομία της παραπαίει λόγω των διεθνών κυρώσεων, των παρατεταμένων κλεισιμάτων συνόρων λόγω της πανδημίας και των πλημμυρών που έχουν προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από RT, Associated Press

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων - Η Ελλάδα πενθεί τον σπουδαίο μουσουργό

Καιρός - Σάκης Αρναούτογλου: Πότε θα κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα

Η ΕΛΣΤΑΤ αναζητά 60.000 απογραφείς με μισθό 1.200 ευρώ