ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street Journal: Το Facebook επέτρεψε σε...VIP χρήστες να καταπατήσουν τους κανόνες του

Eργαζόμενες στα γραφεία του Facebook στην Καλιφόρνια
Eργαζόμενες στα γραφεία του Facebook στην Καλιφόρνια
ΑΡ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται πως έχει το Facebook που έκανε τα «στραβά μάτια» για διάσημους χρήστες που «έσπασαν» τους κανόνες του, χωρίς την παραμικρή συνέπεια, οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal

H δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έκανε τα στραβά μάτια για περίπου 6 εκατομμύρια χρήστες «υψηλού προφίλ» που παραβίασαν κανόνες, απαλλάσσοντάς τους από τις συνέπειες των πράξεών τους μέσω ενός οργανωμένου και μυστικού συστήματος βαθμονόμησης, το οποίο εσωτερική έρευνα του κοινωνικού δικτύου χαρακτηρίζει ως «διάρρηξη της εμπιστοσύνης», σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Το Facebook σε πρώτη φάση ανέπτυξε το σύστημα "XCheck" ή "cross check" προκειμένου να βοηθήσει την πλατφόρμα να μετριάσει τις συνέπειες σε βάρος των δημοφιλέστερων χρηστών του, όπως πολιτικών και διασήμων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το εν λόγω σύστημα επέτρεπε σε ισχυρούς χρήστες του κοινωνικού δικτύου να παραβιάζουν τους όρους λειτουργίας του Facebook με ελάχιστς συνέπειες. Ορισμένοι χρήστες, μάλιστα, φαίνεται να εξαιρούνταν εντελώς από την υποχρέωση τήρησης των πολιτικών της πλατφόρμας, ενώ οι αναρτήσεις άλλων δημοφιλών χρηστών παρέμεναν στον «αέρα» εν αναμονή περαιτέρω ελέγχου, παρά το γεγονός ότι παραβίαζαν ξεκάθαρα τους κανόνες του Facebook.

Το παράδειγμα του Νεϊμάρ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Νεϊμάρ, τον οποίο προστάτευσε το σύστημα το 2019 όταν «ανέβασε» τις γυμνές φωτογραφίες μιας γυναίκας που τον κατηγόρησε για βιασμό -κατηγορία που ο ποδοσφαιριστής αρνήθηκε- και οι οποίες παρέμειναν στο «αέρα» για περισσότερο από μία ημέρα παρότι παραβίαζαν την πολιτική της πλατφόρμας για την ανάρτηση «προσωπικών φωτογραφιών χωρίς συναίνεση», σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι οι χρήστες που «είχαν ελευθέρας» μοιράστηκαν μέσω της πλατφόρμας παραπλανητικές πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, τον υποτιθέμενο ρόλο της Χίλαρι Κλίντον σε κύκλωμα παιδοφιλίας και άλλους εξωπραγματικούς ισχυρισμούς που οι ίδιοι οι μηχανισμοί ελέγχου του Facebook έκριναν ως ψευδείς.

Εσωτερική έρευνα για το σύστημα που πραγματοποιήθηκε το 2019 χαρακτήρισε τις πρακτικές του Facebook ως «διάρρηξη της εμπιστοσύνης» και «μη υπερασπίσιμες», σύμφωνα με τα έγγραφα που διέπονται από το «απόρρητο πελάτη» και έφτασαν στην κατοχή της εφημερίδας.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το Facebook έχει ελαχιστοποιήσει το εύρος του συστήματος και την παρέμβασή του: η πλατφόρμα ανέφερε στο εποπτικό της συμβούλιο, τον Ιούνιο, ότι το σύστημα "XCheck” χρησιμοποιείται σε «μικρό αριθμό αποφάσεων». Το Facebook, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του περιοδικού Forbes να σχολιάσει το θέμα.

«Δεν κάνουμε αυτό που λέμε δημόσια ότι κάνουμε»

«Στην πραγματικότητα δεν κάνουμε αυτό που λέμε δημόσια ότι κάνουμε», γράφει χαρακτηριστικά η εμπιστευτική έρευνα του 2019 που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal. «Σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινότητά μας, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να παραβιάζουν τους όρους μας χωρίς καμία συνέπεια”, συνεχίζει.

Για την ακρίβεια, το σύστημα «XCheck» του κοινωνικού δικτύου «κάλυψε» συνολικά 5,8 εκατομμύρια χρήστες του μόνο το προηγούμενο έτος, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα. Συνολικά το Facebook έχει περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια χρήστες.

Το Facebook από τη μεριά του απάντησε στη Wall Street Journal ότι το σύστημα δημιουργήθηκε με στόχο να αποτελέσει ένα «επιπλέον βήμα» στον περιορισμό περιεχομένου που ενδεχομένως «να απαιτεί καλύτερη αντίληψη» Εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου ανέφερε ότι η πλατφόρμα έχει ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση της «λευκής λίστας»

Για παρωχημένες πληροφορίες μιλάει το Facebook

Όσο για τα εσωτερικά έγγραφα που έφτασαν στα χέρια της εφημερίδας, τα χαρακτήρισε «παρωχημένες πληροφορίες που έχουν συνδυαστεί προκειμένου να συνθέσουν ένα αφήγημα»

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που το Facebook αντιμετωπίζει επικρίσεις για την «χαλαρή» πολιτική του στον περιορισμό περιεχομένου. Πέρυσι, η πλατφόρμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει το μποϊκοτάζ τουλάχιστον 500 διαφημιζόμενων, όπως οι εταιρείες Target, Ford, Adidas και Dunkin Donuts, με αφορμή τις -κατά τους επικριτές του- «χαλαρές πολιτικές του ως προς τον περιορισμό» της ρητορικής μίσους, παρότι οι γνώστες επισημαίνουν ότι τελικά το οικονομικό πλήγμα για το Facebook ήταν πιθανότατα μηδαμινό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του κοινωνικού δικτύου, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αρχικά επέκρινε την τακτική του "χαρακτηρισμού” αξιοσημείωτων αναρτήσεων από χρήστες "υψηλού προφίλ” που παραβίαζαν τους κανόνες λειτουργίας της πλατφόρμας, επισημαίνοντας ότι αυτό ενέχει "τον κίνδυνο να μας οδηγήσει στην παρουσίαση περιεχομένου που δεν μας αρέσει”, πριν τελικά αλλάξει γνώμη εξαιτίας του μποϊκοτάζ.

Τον Ιούνιο το Facebook ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την πρόσβαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την πλατφόρμα του για δύο χρόνια, διότι ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας με τις λεπτομέρειες για το σύστημα "XCheck” του Facebook, πάντως, είναι μόνο το πρώτο μιας σειρά άρθρων που βασίζονται σε εσωτερικά έγγραφα και θα δείξουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι η πλατφόρμα «γνωρίζει, με κάθε λεπτομέρεια, ότι οι πλατφόρμες της βρίθουν ελαττωμάτων που προκαλούν ζημιά, συχνά με τρόπους που μόνο η εταιρεία αντιλαμβάνεται πλήρως».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χυδαίο μήνυμα που έστειλε σε θύμα του - Πώς του στοίχισε την αποφυλάκισή του

Σύνδρομο Άσπεργκερ: Ποια είναι η πάθηση με την οποία διαγνώστηκε ο Δημήτρης Παπανικολάου

Κλειστοί χώροι: Με rapid test στους χώρους εστίασης οι νέοι 12-17 ετών – Τι άλλο αλλάζει