ΚΟΣΜΟΣ

Οι μακροβιότεροι πόλεμοι των ΗΠΑ – Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Infographic: Οι μακροβιότεροι πόλεμοι των ΗΠΑ
Infographic - Newsbomb.gr: Οι μακροβιότεροι πόλεμοι των ΗΠΑ

Το τελευταίο κεφάλαιο στον μακροβιότερο πόλεμο των ΗΠΑ δεν έχει γραφτεί ακόμη. Μετά απο τρια δις δολάρια και 2.500 θύματα, οι Αμερικανοί αποχώρησαν απο το Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω τους χάος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βιάστηκε να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο του μακροβιότερου πολέμου στην αμερικανική ιστορία. Στις 7 Οκτωβρίου του 2001 οι ΗΠΑ «πάτησαν πόδι» στο Αφγανιστάν, εγκαινιάζοντας έναν πόλεμο χωρίς τέλος με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία».

Είκοσι χρόνια μετά, ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος που παρέλαβε την «καυτή πατάτα» του Αφγανιστάν απέσυρε τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα. Και οι Ταλιμπάν που κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001 ανέλαβαν και πάλι το τιμόνι της πολύπαθης χώρας.

Για πολλούς ένας νέος καταστροφικός εμφύλιος βρίσκεται προ των πυλών, καθώς ήδη το ακραίο ισλαμιστικό κίνημα που ανέβηκε στην εξουσία στις 15 Αυγούστου ερίζει για την εξουσία και τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Εντός των ΗΠΑ η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα ξύπησε μνήμες από παλαιότερα αιματοβαμμένα κεφάλαια στην ταραγμένη ιστορία της χώρας.

Τα μίντια συνέκριναν το φιάσκο με την πτώση της Καμπούλ με την ήττα στο Βιετνάμ και την «ταπεινωτική αποχώρηση» από τη Σαϊγκόν. Για κάποιους η σύγκριση είναι πολύ επιφανειακή. Όπως και να χει το Αφγανιστάν παραμένει ο μακροβιότερος πόλεμος των ΗΠΑ.

Γεγονός που αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς ελάχιστοι Αμερικανοί πρόεδροι τον τελευταίο αιώνα κατάφεραν να μην εμπλέξουν τη χώρα τους σε κάποια πολεμική διαμάχη.

Mε τις ΗΠΑ εκτός Καμπούλ, οι γείτονες του Αφγανιστάν - Πακιστάν, Ιράν, Ρωσία και Κίνα – φιλοδοξούν να γεμίσουν το κενό εξουσίας, αναβιώνοντας τις μεγάλες αντιπαλότητες του 19ου αιώνα στην περιοχή μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως το τελευταίο κεφάλαιο στον «αιώνιο πόλεμο» οπως βάφτισαν επίσης την εμπλοκή των Αμερικανών στην Καμπούλ δεν έχει ακόμη γραφτεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.