ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σαντόρουμ νικητής στις προκριματικές της Λουιζιάνας

Ο Σαντόρουμ νικητής στις προκριματικές της Λουιζιάνας

Οι Ρεπουμπλικάνοι της πολιτείας της Λουιζιάνας έδωσαν στον υπερσυντηρητικό Ρικ Σαντόρουμ τη νίκη στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του κόμματος.

Ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια κέρδισε το 49% των ψήφων, έναντι 27% του βασικού του αντιπάλου, Μιτ Ρόμνεϊ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς έλαβε ποσοστό 16%, ενώ ο Ρον Πολ περιορίστηκε στο 5%.

Η Λουιζιάνα είναι η ενδέκατη Πολιτεία που κερδίζει ο Σαντόρουμ, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικές» τις εκλογές αυτές.

«Ο Ρόμνεϊ έκανε εντατική εκστρατεία εδώ, ξοδεύοντας πολλά χρήματα, όμως οι κάτοικοι της Λουιζιάνας δεν εντυπωσιάστηκαν από τα ψέματα και την αρνητική εκστρατεία: ψήφισαν ένα γνήσιο συντηρητικό», ανέφερε ο Σαντόρουμ, υιοθετώντας την άποψη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος ότι ο Ρόμνεϊ είναι υπερβολικά μετριοπαθής.

Πάντως, ο Μιτ Ρόμνεϊ παραμένει το μεγάλο φαβορί για να τεθεί απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ρόμνεϊ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 560 εκλέκτορες από τους 1.144 που χρειάζεται για να εξασφαλίσει το χρίσμα στο Συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου.