ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Καλεί ΗΠΑ και Κίνα σε «διάλογο» και τους ζητά να επιδείξουν «κατανόηση»

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα
AP

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί τις ΗΠΑ και την Κίνα σε «διάλογο» - «Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη σειρά κρίσεων της ζωής μας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ και την Κίνα για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα επιδείνωση σε έναν κόσμο που είναι ήδη «στο χείλος της αβύσσου», καλώντας τες σε «διάλογο» και ζητώντας τους να επιδείξουν «κατανόηση», κατά την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη σειρά κρίσεων της ζωής μας», δήλωσε. «Φοβάμαι ότι ο κόσμος μας κατευθύνεται προς δύο διαφορετικά σύνολα οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών κανόνων, δύο αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τελικά δύο διαφορετικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές».

«Είναι συνταγή για προβλήματα. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εμπνεύσουμε την ελπίδα, χρειαζόμαστε τη συνεργασία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ ενώπιον πολλών ηγετών, ανάμεσά τους ο Τζο Μπάιντεν, που επέλεξαν να πάνε στη Νέα Υόρκη παρά την πανδημία της Covid-19.

«Χρειαζόμαστε τον διάλογο. Χρειαζόμαστε την κατανόηση. Οφείλουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, τη διατήρηση και την εδραίωση της ειρήνης. Χρειαζόμαστε την πρόοδο στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και στις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χρειαζόμαστε ενέργειες που να βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επέμεινε ο Γκουτέρες.

Σε έμμεση αναφορά στη Μιανμάρ, στο Μαλί, στη Γουινέα και στο Σουδάν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του που παρακολουθεί «επίσης αλλεπάλληλες φορές να γίνεται κατάληψη της εξουσίας με τη βία». «Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα επιστρέφουν και η έλλειψη ενότητας στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας δεν βοηθά», υπογράμμισε.

«Οι γεωπολιτικοί διχασμοί υπονομεύουν τη διεθνή συνεργασία και περιορίζουν την ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, θα είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε σοβαρές οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις όταν οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου διαφωνούν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφερόμενος στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ο Γκουτέρες που διανύει την τελευταία χρονιά της πρώτης του θητείας ως επικεφαλής του ΟΗΕ και ο οποίος θα αρχίσει μια νέα θητεία τον Ιανουάριο, είχε ήδη προειδοποιήσει το 2018 (μιλώντας για σινο-αμερικανικό «διχασμό»), το 2019 (μιλώντας για «το μεγάλο χάσμα») και το 2020 (μιλώντας για έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο«) για τον κίνδυνο ενός διπολικού κόσμου αιχμάλωτου των σινο-αμερικανικών εντάσεων.

Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία μετέχουν με φυσική παρουσία περισσότεροι από εκατό αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και δεκάδες υπουργοί, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βάρκιζα: «Δεν γνωρίζαμε για την 2χρονη», λένε οι γονείς - Ελεύθεροι οι υπεύθυνοι του παιδικού

Πάτρα: Έκλεβαν τον γιατρό την ώρα που έσωζε τον 6χρονο Φώτη

GNTM: Το Instagram πρόδωσε το «ψέμα» της παίκτριας που τρέλανε Καράβα και κριτές