ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Άνοιξαν οι πρώτες κάλπες στη μετά Μέρκελ εποχή - Αμφίρροπη η αναμέτρηση

Η Άνγκελα Μέρκελ με νεαρό υποστηρικτή
Η Άνγκελα Μέρκελ με νεαρό υποστηρικτή
ΑΡ

Γερμανικές εκλογές: Οι Γερμανοί σπεύδουν στις κάλπες σήμερα για να εκλέξουν νέα Βουλή, σε μία αναμέτρηση θρίλερ που θα καθορίσει το μέλλον της Γερμανίας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. 

Για 16 χρόνια, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ηγήθηκε μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες της (CDU/CSU). Οι νέοι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν μπορούν να θυμηθούν κανέναν άλλο καγκελάριο. Η 67χρονη Μέρκελ αποχωρεί και το CDU/CSU δυσκολεύεται στις κάλπες, εν μέσω εκτεταμένων διαφωνιών για το μέλλον του κόμματος και του ηγέτη του.

Το βράδυ της Παρασκευής η απερχόμενη καγκελάριος συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Άαχεν, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον διάδοχό της στο CDU, Αρμίν Λασέτ, να κλείσει την ψαλίδα με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD).

«Χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση», είπε ο Λάσετ στο πλήθος στην εκδήλωση στην πόλη του. «Αν θέλετε σταθερότητα στη Γερμανία, το CDU-CSU [Χριστιανοκοινωνική Ένωση] πρέπει να έρθουν στην πρώτη θέση».

Η ψηφοφορία ξεκινά την Κυριακή στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος). Περίπου 650.000 εθελοντές θα τοποθετηθούν σε 88.000 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα για να μοιράσουν ψηφοδέλτια και να βοηθήσουν στην καταμέτρηση, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 7 μμ.

Ποιος εκλέγεται ;

Δεν εκλέγεται καγκελάριος απευθείας. Αντ 'αυτού, τα μέλη του κοινοβουλίου (Bundestag) διεκδικούν να κερδίσουν μια έδρα για την επόμενη τετραετή θητεία.
Είναι αυτοί οι εκπρόσωποι που θα εκλέξουν αργότερα τον καγκελάριο που θα ηγηθεί νέας κυβέρνησης.
Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι ένα «εξατομικευμένο αναλογικό εκλογικό σύστημα», όπως χαρακτηρίζεται στην Γερμανία, που ευνοεί τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ψηφοφόρος έχει δύο ψήφους.

Η πρώτη ψηφοφορία αποφασίζει άμεσα έναν υποψήφιο σε κάθε μία από τις 299 εκλογικές περιφέρειες σε ένα σύστημα μετά την πρώτη. Αυτό διασφαλίζει ότι κάθε περιφέρεια και κάθε περιοχή έχει έναν εκπρόσωπο στο κοινοβούλιο.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Γερμανοί υπήκοοι άνω των 18 ετών. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν άτομα που δεν ανήκουν σε κόμμα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουν 200 υπογράφοντες από την εκλογική τους περιφέρεια που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά τους. Η δεύτερη ψηφοφορία χρησιμοποιείται για την εκλογή ενός κόμματος και καθορίζει τη σύνθεση της Bundestag.

Δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ακριβώς πόσο μεγάλο θα είναι το μελλοντικό κοινοβούλιο, λόγω της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των άμεσα εκλεγμένων αντιπροσώπων και των αποτελεσμάτων της δεύτερης ψηφοφορίας.

Γερμανικές εκλογές: Πόσα κόμματα συμμετέχουν;

Συνολικά, υπάρχουν 47 κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές φέτος. Για να κερδίσει εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο ως ομάδα, ένα κόμμα πρέπει να υπερβεί το όριο του 5% ή να έχει τρεις άμεσα εκλεγμένους υποψηφίους.

Το CDU/CSU, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), το περιβαλλοντικό Κόμμα των Πρασίνων, η ακροδεξιά λαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα εκπροσωπήθηκαν στο κοινοβούλιο την τελευταία τετραετία. Όλα αναμένεται να διατηρήσουν την παρουσία τους στο σώμα, σε κάποια μορφή.

Γερμανικές εκλογές: Ποιος μπορεί να ψηφίσει;

Όλοι όσοι είναι τουλάχιστον 18 ετών, έχουν γερμανική υπηκοότητα και έχουν ζήσει στη Γερμανία για «αδιάλειπτη περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών» μπορούν να ψηφίσουν. Οι Γερμανοί που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατόπιν αιτήματος. Ωστόσο, δεν μπορούν να λάβουν μέρος άτομα που κατέχουν γερμανικό διαβατήριο αλλά δεν έχουν ζήσει στη χώρα για περισσότερα από 25 χρόνια.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 60,4 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, με τις γυναίκες (31,2 εκατομμύρια) να είναι περισσότερες άνδρες (29,2 εκατομμύρια). Κατά τις τελευταίες εκλογές το 2017, περίπου 61,7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δικαίωμα ψήφου.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περίπου 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι για πρώτη φορά έγιναν 18-το 4,6% του συνόλου του εκλογικού σώματος. Το 21,3% του εκλογικού σώματος είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές είναι συνήθως υψηλότερη από ό, τι στις τοπικές εκλογές. Η μεγαλύτερη συμμετοχή που καταγράφηκε ποτέ ήταν το 1972, με το 91,1% να επανεκλέγει τον καγκελάριο του SPD Βίλι Μπραντ. Η χαμηλότερη συμμετοχή ήταν το 2009 (70,8%), η δεύτερη εκλογική νίκη της Μέρκελ. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων θεωρείται παραδοσιακά ως έκφραση της ενασχόλησης με την πολιτική

Πώς εγγυάται η Γερμανία δίκαιες εκλογές;

Μόνο τα επίσημα ψηφοδέλτια επιτρέπονται στην ψηφοφορία - η ψηφοφορία μέσω διαδικτύου δεν είναι δυνατή.

Μόλις μία φορά, στις εκλογές της Bundestag του 2005, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν την επιλογή να ψηφίσουν μέσω υπολογιστή. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε αργότερα ότι η χρήση υπολογιστών με ψήφο αντιβαίνει στην αρχή του δημόσιου χαρακτήρα των εκλογών και ήταν αντισυνταγματική. Υπό το φως των ύποπτων επιθέσεων χάκερ, οι ανησυχίες για την ηλεκτρονική ψηφοφορία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενθαρρύνοντας τη Γερμανία να διατηρήσει την πρακτική της.

Υπάρχουν αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για προσωπική και ταχυδρομική ψηφοφορία: όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να έχουν φτάσει πριν τις 6 μ.μ. την ημέρα των εκλογών. Όμως, δεδομένου ότι οι εκλογές αποτελούν δημόσια διαδικασία στη Γερμανία, κάθε πολίτης μπορεί να επισκεφθεί ένα εκλογικό κέντρο όλη την ημέρα μέχρι μετά την καταμέτρηση των ψήφων.
Αυτοί οι επισκέπτες περιλαμβάνουν εμπειρογνώμονες από τα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι οποίοι παρακολουθούν κάθε εκλογή από το 2009.

Γερμανικές εκλογές: Πότε θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα;

Τα έξιτ-πολ δημοσιεύονται αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογών στις 7μμ (ώρα Ελλάδος)
Ακολουθούν προβολές, μόλις καταμετρηθούν οι πρώτες ψήφοι. Τα στοιχεία ενημερώνονται διαρκώς, καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, όταν και θα ανακοινωθεί το πρώτο προσωρινό αποτέλεσμα. Τα επίσημα αποτελέσματα δεν θα δημοσιευτούν, ωστόσο, παρά μόνο αρκετές εβδομάδες αργότερα.
Και αυτό δεν θα είναι απαραίτητα το τέλος, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά.

Θα είναι ακόμα η Μέρκελ καγκελάριος μετά την ψηφοφορία ;

Η νεοεκλεγείσα Bundestag θα πρέπει να συνεδριάσει εντός 30 ημερών από την ψηφοφορία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει νέα κυβέρνηση μέχρι τότε.
Μετά τις εκλογές, ξεκινούν προπαρασκευαστικές διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων. Αυτά στη συνέχεια μετατρέπονται σε πραγματικές συνομιλίες συνασπισμού με στόχο τη δημιουργία μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει την εξουσία όταν η Bundestag εκλέξει καγκελάριο με απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50%. Στη συνέχεια, η καγκελάριος κατονομάζει τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου και όταν όλοι τους διοριστούν επίσημα από τον πρόεδρο και ορκιστούν, η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα.

Μέχρι τότε, η Μέρκελ θα παραμείνει στο αξίωμα σε υπηρεσιακό ρόλο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Ραγδαίες εξελίξεις! Κοντά σε συμφωνία - «πακέτο» με Γαλλία για Belh@rra και GoWind

Δημοσιογράφος του ZDF στο Newsbomb.gr για τις γερμανικές εκλογές: «Η Μέρκελ αναστάτωσε τους Έλληνες»

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: Γι’ αυτό εγκατέλειψε τον Φιλιππίδη ο δικηγόρος του